Frontman britskej kapely Blur Damon Albarn vydá 28. apríla svoj očakávaný debutový sólový album s názvom Everyday Robots. Prvý singel, ktorým je titulná skladba, sa dostane do predaja 3. marca. Celkovo bude nahrávka obsahovať dvanásť skladieb.

Albarn na albume spolupracoval s producentom a majiteľom vydavateľstva XL Recordings Richardom Russellom, s ktorým produkoval aj album Bobbyho Womacka The Bravest Man In The Universe (2012). Deluxe verzia albumu bude obsahovať aj DVD obsahujúce záznam z Fox Studios v Los Angeles, kde hudobník vlani v decembri zahral niekoľko skladieb z novinky.

Na albume sa ako hostia objavia Brian Eno a speváčka Natasha Khan alias Bat For Lashes. Podľa Albarna budú skladby na albume veľmi osobné a inšpirované jeho zážitkami z detstva aj životom v dnešnom svete, v ktorom vládnu počítačové hry a mobilné telefóny.

Pilotným singlom je titulná skladba Everyday Robots, ku ktorej vzniklo originálne video. Režisér Aitor Throup v ňom vykreslil Albarnov digitálny portrét pomocou CGI softwaru a skenom jeho lebky. Throup je aj autorom vizuálneho konceptu albumu a singlu.


Tracklist albumu Damon Albarn - Everyday Robots:

1. Everyday Robots 
2. Hostiles 
3. Lonely Press Play 
4. Mr Tembo 
5. Parakeet 
6. The Selfish Giant 
7. You And Me 
8. Hollow Ponds 
9. Seven High 
10. Photographs (You Are Taking Now) 
11. The History Of A Cheating Heart 
12. Heavy Seas Of Love

Štyridsaťpäťročný Damon Albarn sa preslávil najmä ako člen spomínanej kapely Blur a tiež vďaka projektu Gorillaz. S Blur vydal albumy Leisure (1991), Modern Life Is Rubbish (1993), Parklife (1994), The Great Escape (1995), Blur (1997) a 13 (1999) a Think Tank (2003), s Gorillaz zas štúdiovky Gorillaz (2001), Demon Days (2005), Plastic Beach (2010) a The Fall (2011). Okrem toho má na svojom konte sólové dvoj-EP Democrazy (2003), päť spoločných albumov s rôznymi hudobníkmi a tiež štyri soundtracky filmov a divadelných hier.

Zdroj: SITA (Digitalspy.co.uk, archív), Parlophone
Foto: AP Photo/Polfoto/Sisse Dupont

Súvisiaci interpreti: Damon Albarn