Trend je taký, že overené kapely mäknú. Pred dvomi rokmi to bol kontroverzný Opeth, teraz budeme s napätím sledovať, ako dopadne nový album Američanov Cynic. Francúzi Alcest už ale majú vymaľované. Je to vôbec ešte metal? Nemali by sme vytvoriť novú rubriku, oscilujúcu na hranici žánrov? Nie! Lebo z metalu vzišli, metalistami stále v srdciach sú. Len už nevrieskajú.

Magnet týždňa

Francúzska dvojica Alcest, hrajúca „krásny black metal“ na Pitchforku zdieľa svoj nový albumový počin v celej svojej kráse. Štvrtá radovka s názvom Shelter vyšla už v piatok. Priznávame, že hudobníci ustúpili svojim agresívnejším polohám a nechali vyniknúť výrazivu, v ktorom sú doma. Shelter je teda rozjímavým shoegazom, ktorý môže byť soundtrackom k Vášmu pondelňajšiemu ránu. Počúvajte na tomto odkaze. (ak)

Tohto roku sa možno dočkáme toho, v čo už nikto ani nedúfal – nového albumu od kapely Metallica. Kirk Hammett v rozhovore pre Billboard.com povedal, že im "už došli výhovorky, prečo ešte nič nové nevydali, takže nám už zostáva len sadnúť do štúdia a nahrať ho." Po šiestich rokoch sa tak zrejme môžeme tešiť na nasledovníka Death Magnetic. (pm)

Šrot týždňa

Minulý týždeň bol obzvlášť smutný pre Samonga Traisatthu, speváka black metalovej kapely Surrender of Divinity. V jeho vlastnom dome ho totiž zabil istý chalan, pretože Samong v skutočnosti nebol satanista, aj keď to o sebe tvrdil. Aspoň tak ospravedlnil svoj čin vrah, ktorý očividne nemal v hlave všetko v poriadku. (pm)

A ešte jedna správa do šrotu – aj keď táto je trochu menej prekvapivá. Al Jourgensen, hlavná postava za legendárnymi Ministry, nastúpi vo februári na protialkoholické liečenie. (pm)

Novinky

Na skladbách od Amon Amarth väčšinou neulietam, ale ich nové video / krátky film ku songu Father of the Wolf je dosť dobrý a určite stojí za pozretie. (pm)


Benefičný koncert Black Sabbath All Star Tribute pod taktovkou Roba Flynna z Machine Head sme avizovali minulý týždeň. Ako to celé dopadlo môžete vidieť vo videách nižšie. Prípadne kuknite na Blabbermouth, kde ich nájdete omnoho viac. (pm)


Throwdown sa so svojim novým albumom Intolerance vracajú ku hardcore-ovým začiatkom. Miestami síce pripomína Hatebreed, ale najmä v niektorých songoch je z neho cítiť svojský prejav kapely zo starších albumov DeathlessVendeta. (pm)



Keď vám poviem, kto stojí za kapelou Menace a jej songom I Live With Your Ghost, zrejme mi neuveríte. Schválne si najprv pozrite video nižšie. Máte? A teraz pozor – Menace je vedľajším projektom gitaristu Mitcha Harrisa z Napalm Death. To ste asi nečakali, však? (pm)


Celkom dobrý náklad tu máme od kapely Ringworm. Ich nový song s príznačným názvom Hammer of the Witch (z angl. kladivo čarodejnice) je šialenou kombináciou hardcoreu a thrash metalu. Myslím, že sa vám bude páčiť. (pm)


V polovici februára vyjde video aj audio verzia spomienkového koncertu na speváka kapely Suicide Silence, Mitcha Luckera. Ako ochutnávku tu máme song Unanswered, s ktorým kapele pomohol spevák Whitechapel a môj najnovší obľúbenec Phil Bozeman. Po zhliadnutí videa ho považujem za jedného z najlepších death metalových vokalistov súčasnosti. Fakt. (pm)


Djentmetalisti Periphery streamujú chutné épečko zvané Clear. V rámci promo kecov album nálepkujú prívlastkom „experimentálny“, pretože sa snažili preskúmať najrôznejšie skladateľské postupy. V praxi to znamená, že každý zo šiestich trackov (mimo dvojminútové intro) zložil iný člen kapely. Celok prekvapivo lícuje a Vaše pacičky ho môžu obchytkať po kliknutí na tento odkaz. (ak)


A k osemstrunovému žánru hlásiaci sa projekt zvaný Chimp Spanner má novú skladbičku. Inštrumentálny sci-fi metal po akom ste vždy túžili! Otcovi projektu, Paulovi Ortizovi zjavne nechýba skladateľský kumšt. Skladba Aurora nech nám slúži ako predzvesť pozitívnych vecí do budúcnosti. (ak)


K novej tvorbe amerických Cynic som pristupoval trošku skepticky, pretože prvá zverejnená skladba bola dosť nuda. Po odchode holandskej dvojice, ktorá sa sústredí na vlastný projekt Exivious, nemá už v kapele kto vrieskať a tak ich zvuk vymäkol. Titulná skladba z nadchádzajúcej dosky Kindly Bent to Free Us nám však dáva nádej, že keď už nie growlu, určite sa dožijeme aspoň decentnej najazzlej inštrumentácie. Posúďte sami. (ak)


Toto je zaujímavá informácia! Ex-gitarista Red Hot Chili Peppers, John Frusciante a ex-gitarista The Mars Volta Omar Rodriguez-Lopez sa rozhodli, že už nechcú byť nikdy ex a čuduj sa svete – dali dokopy vlastný projekt (čo pri uvážení, že John F. hral na všetkých sólovkách Omara R-L, nás len utvrdzuje v tom, že tomu neporiadku, ktorý produkujú chceli dať nový názov) Kimono Kult. Skupina, majúca ešte mnoho iných členov, vydá štvorskladbové EP, z ktorej prvý kúsok si môžete vypočuť na bandcampe. Upozornenie: v piesni nie sú žiadne gitary. A teraz buďte z toho múdri! (ak)

Vypočuť si môžete aj titulnú skladbu z novinkového albumu Men of Honor od amerických testosterónových rockerov Adrenaline Mob. Album vyjde 18. februára a celý bude znieť približne tak, ako táto štyri a pol minúty dlhá skladba. Klikajte na web Blabbermouth, na ktorom ju nájdete. (ak)

Chcete reinkarnáciu Black Sabbath, teda ich o 35 rokov mladšiu kopírku? Ponúkame The Sword. Mladučká kapela, ktorá to ale s psychedelickými drogami myslí úprimne, Vám ponúka lyric video k skladbe z aktuálneho albumu, ktorý bol vydaný v roku 2012. The Hidden Masters z dosky Apocryphon. Veľa farieb z reprákov, veľa farieb na obrazovke. Hippie hurá. (ak)


Haluz týždňa

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako by vyzerali vaše obľúbené videá bez hudby? Mario Wienerroither očividne áno. Zobral pesničku klip Firestarter od The Prodigy a nielenže z neho odstránil hudbu, ale pridal zvuky, ktoré zrejme protagonisti vydávali pri jeho natáčaní. Famózne. A tak trochu strašidelné. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Pitchfork.com

Súvisiaci interpreti: Metallica