Vo veku 80 rokov zomrel dnes dopoludnia v Bologni po dlhšej chorobe slávny taliansky dirigent a klavirista, doživotný senátor Claudio Abbado. Informovala o tom televízia SkyTg24, pre ktorú jeho úmrtie potvrdila hovorkyňa bolonského magistrátu Raffaela Grimaudová.

Abbadovi pred 15 rokmi diagnostikovali rakovinu žalúdka. Lekári vtedy odhadovali, že mu ostáva už len niekoľko mesiacov života. Vďaka dostupnej liečbe, však nad chorobou na pár rokov získal prevahu a mohol tak absolvovať ešte viacero hudobných vystúpení. Taliansky prezident Giorgio Napolitano ho v roku 2013 spolu s architektom Renzom Pianom ako aj dvoma významnými vedcami vymenoval za doživotných senátorov. Plat, ktorý mu za túto funkciu prináležal, venoval na podporu hudobného vzdelávania.

Biografia

Claudio Abbado
sa narodil v roku 1933 v Miláne v hudobníckej rodine. Jeho otec bol profesorom hry na husliach a jeho prvým učiteľom, matka bola klaviristka. Abbado debutoval v roku 1960 na opernej scéne La Scala v rodnom Miláne a od roku 1971 tam bol takmer 20 rokov umeleckým riaditeľom.

Počas dlhej umeleckej kariéry bol okrem iného dirigentom Viedenského filharmonického orchestra a Londýnskeho symfonického orchestra, dirigentom a umeleckým riaditeľom Viedenskej štátnej opery a šéfdirigentom Berlínskych filharmonikov. Spolupracoval aj so Slovenským filharmonickým zborom. Intenzívne tiež pracoval s mladými talentmi: stál pri zrode nových orchestrov, ako je Mládežnícky orchester Európskej únie (EUYO), Európsky komorný orchester, Mládežnícky orchester Gustava Mahlera a Orchestra Mozart v Bologni, ktorý viedol ako hudobný a umelecký riaditeľ od roku 2004 až doteraz.

Nahrávky Claudia Abbada zahŕňajú kompletné symfónie Beethovena. Schuberta, Mendelssohna, Brahmsa, Čajkovského, Mahlera, Ravela a Prokofieva, ale tiež Mozartove, Rossiniho, Verdiho a Wagnerove opery. V roku 2000 vyšlo kompletné vydanie Beethovenových symfónií v podaní Berlínskych filharmonikov pod jeho vedením, ktoré si získalo veľký obdiv, podobne ako série živých nahrávok Beethovených symfónií a klavírnych koncertov, vydané na DVD.

Abbadove nahrávky boli ocenené významnými hudobnými cenami, ako sú Medzinárodná cena Grammy, Grand Prix International du Disque, Diapason d'or, Record Academy Prize, Stella d'oro, Orphée d'or či Grand Prix de la Nouvelle Académie.

Zdroj: TASR, SITA
Foto: AP Photo/Eddy Risch, Keystone