Nielen Gorillaz, ale aj kanadskí Arcade Fire včera potešili fanúšikov novou skladbou, ktorá je predzvesťou ich piateho albumu. Na ten fanúšikovia čakajú už od roku 2013 a práve tento rok by sa mal dostať na trh. Prvou ochutnávkou je skladba I Give You Power, ktorá je prísľubom ďalšej zaujímavej zmeny ich zvuku.

Novinku s formáciou nahrala 77-ročná americká speváčka Mavis Staples, ktorá bola členkou už nefungujúcej skupiny The Staple Singers. Výťažok z predaja singla poputuje na konto organizácie American Civil Liberties Union, ktorej cieľom je chrániť práva a slobody občanov USA.

"Nikdy nebolo potrebnejšie, aby sme držali pri sebe a starali sa jeden o druhého. S láskou Mavis Staples a Arcade Fire," uviedla kapela k piesni na Twitteri. Podobne ako Gorillaz, aj indie-rockerov z Montrealu teda k zverejneniu novinky inšpiroval nástup Donalda Trumpa do prezidentskej funkcie.


Arcade Fire vznikli v roku 2001. V septembri 2004 vydali debutový album Funeral, ktorý zaznamenal veľmi pozitívny ohlas hudobnej kritiky. Po ňom nasledovala štúdiovka Neon Bible (2007), s ktorou dobyli kanadský albumový rebríček a v americkom Billboarde 200 a UK Charte sa dostali na dvojku.

S treťou štúdiovkou The Suburbs (2010) obsadili prvú priečku vo všetkých troch spomínaných hitparádach a na 53. ročníku udeľovania hudobných cien Grammy bodovali v najprestížnejšej kategórii Album roka. V októbri 2013 vydali štvrtý album Reflektor, s ktorým taktiež dobyli tri menované rebríčky.

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA - Billboard.com, archív)
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Arcade Fire