Americká speváčka a klaviristka Tori Amos potvrdila, že jej nový štúdiový album s názvom Unrepentant Geraldines sa na trhu objaví 12. mája. Pri tejto príležitosti zverejnila aj jeho obal.

"Vždy ma inšpirovali maliari a ľudia, ktorí tvoria vizuálne umenie, pretože sú veľmi podobní hudobníkom. Umelec si jednoducho nemôže povedať, že teraz si dá prestávku a potom sa k tomu opäť vráti - umenie je niečo, čo je súčasťou vás samotných. Maliari nás nútia pozorne sledovať všetko, čo sa okolo nás nachádza a hľadať hlbšie významy tam, kde by ste ich nečakali," vysvetlila hudobníčka dôvod, pre ktorý na obale pózuje ako maliarka.

Nový album predstaví Tori Amos začiatkom leta aj neďaleko Slovenska. 6. júna zahrá vo viedenskom Konzerthause, 11. júna v pražskom Kongresovom centre a o deň neskôr v Kongresovej sále vo Varšave. Nahrávka by podľa jej slov mala predstavovať návrat k pesničkárskym koreňom.

Zdroj: Nme.comObal albumu Unrepentant Geraldines

Biografia

Tori Amos sa na hudobnej scéne pohybuje od 80. rokov minulého storočia. Ako dvojročná začala hrať na klavíri, o tri roky neskôr aj sama skladala piesne. Kariéru začínala v synthpopovej skupine Y Kant Tori Read, ktorá v roku 1988 vydala eponymný album. Amos v roku 1992 vydala sólový debut Little Earthquakes, s ktorým posunula hudobné hranice vďaka intímnemu štýlu písania skladieb a zaznamenala veľký úspech. Odvtedy vydala ďalších 12 štúdioviek.

Na konte má osem nominácií na Grammy a čitatelia magazínu Rolling Stone jej v roku 2003 udelili piate miesto v rebríčku interpretov, ktorí majú najlepšie koncertné turné. Je tiež známa nepredvídateľným setlistom svojich koncertov. V mnohých ohľadoch je novátorkou - bola napríklad jednou z prvých umelcov, ktorí ponúkli svoju hudbu oficiálne na stiahnutie cez internet. Svoje piesne nechala stvárniť ako grafické romány a na konte má niekoľko unikátnych videoklipov. Je tiež známa ako spoluzakladateľka humanitárnej organizácie RAINN, ktorá je najväčšou organizáciou proti sexuálnemu násiliu v USA.


Zdroj: Nme.com, SITA, PR, archív Hudba.sk
Foto: Toriamos.com

Súvisiaci interpreti: Tori Amos