Zakladajúci člen kolektívu Underground Resistance a legendárny predstaviteľ "intergalaktického" detroitského techna Jeff Mills je ďalším umelcom, ktorý vystúpi na Pohode 2019. Vďaka svojim výnimočným producentským a dídžejským kvalitám získal už v 80-tych rokoch prezývku The Wizard.

Jeff Mills už začiatkom 80-tych rokov oslňoval ľudí scratchovaním a žonglovaním s beatmi. Mal tiež pravidelnú nočnú šou nazvanú The Wizard, v ktorej dával priestor mladým miestnym techno umelcom. Medzi nimi sa objavili aj neskoršie hviezdy žánru ako Derrick May, Kevin Saunderson a Juan Atkins.

V tom čase bol tiež členom legendárneho techno kolektívu Underground Resistance (UR). Mimo hudby riešili jeho členovia aj sociálne témy súvisiace s priemyselnou recesiou v hlavnom meste automobilového priemyslu. Okrem iného tiež odmietali postupnú komercionalizáciu techna. Po opustení UR sa stal rezidentom klubov v New Yorku, Berlíne (legendárny klub Tresor) a Chicagu, kde v roku 1992 založil s Robertom Hoodom vydavateľstvo Axis Records.

V jeho tvorbe je od začiatku silne prítomná fascinácia dekonštruovaným zvukom a sci-fi či futuristickými elementmi, pričom v nej spája prvky acid hardcoru, industrial techna a detroitskej estetiky. Jeho diskografiu dnes tvoria takmer štyri desiatky albumov, vyše 70 EP a hudobne sa podieľal aj na siedmich filmoch. Výnimočné miesto v jeho kariére má live album Blue Potential (2006), ktorý zaznamenáva prevedenie jeho hudby v podaní 70-členného orchestra.


Medzi jeho zásadné nahrávky patrí aj album Expanded (2004), ktorý sa zaoberá tematikou rozširovania mysle. Neskôr vytvoril fiktívny charakter, tzv. Sleepera, pričom v jednotlivých albumoch vyrozprával jeho príbehy. Počas putovania vesmírom a hľadania nových svetov (Sleep Wakes, 2009) sa nakazil neznámym vírusom, získal schopnosť ovládať elektrinu (The Power, 2011), prešiel si koncom éry ľudí (The Messenger, 2012) či večným hľadaním účelu a významu (Planet Jungle, 2013).

Inšpirovaný japonským astronautom Mamorum Mohrim vydal v roku 2013 aj album Where Light Ends. Z veľkej sci-fi série sú aj albumy Emerging Crystal Universe (2014) a Free Fall Galaxy (2016). Psychedelicko-elektronickým projektom je The Trip, v rámci ktorého zmixoval 50 ukážok z retro sci-fi filmov. Podobným projektom je aj hudobno-vizuálna odysea dejinami hudby Time Tunnel (2014). V spolupráci s laboratóriom astrofyziky v Marseille pripravil sedemhodinovú performance o exoplanétach Chronicles of Possible Worlds. Z kategórie slávnych kolaborácii je aj jeho minuloročná nahrávka Tomorrow Comes The Harvest s legendárnym afrobeatovým bubeníkom Tonym Allenom.


Mills je známy aj vďaka svojej práci na filmoch, dokumentoch a soundtrackoch. V roku 2000 zhudobnil nemý film Fritza Langa Metropolis z roku 1927. O 15 rokov neskôr siahol po ďalšom Langovom filme Woman in the Moon. Legendárny dídžej je tiež subjektom, predstaviteľom i autorom hudby k filmu Man from Tomorrow (2014) od francúzskej režisérky Jacqueline Caux.

Sám je autorom filmu Life to Death and Back (2015), ktorý bol súčasťou jeho rezidencie v egyptskom krídle múzea  Louvre, či filmu The Exhibitionost 2, ktorý je pokračovaním prvého filmu Exhibionist, pričom obe sú založené na jeho živých vystúpeniach. Jeho prácu ocenil aj francúzsky minister kultúry Jack Lang ocenením Ordre des Arts et des Lettres.

Minulý rok zverejnil Mixmag informáciu, že vďaka spoločnosti Spaxe X Elona Muska Jeff Mills opustí obežnú dráhu Zeme a ako prvý dídžej v histórii svoju hudbu zahrá do otvoreného vesmíru. Išlo len o prvoaprílový žart. Žartom ale nie je, že priekopník techna svojou hudobno-vizuálnou šou prinesie vesmírne inšpirácie na Pohodu.


Pohoda 2019 sa uskutoční od 11. do 13. júla na letisku v Trenčíne a ponúkne koncerty hviezd ako Liam Gallagher, The RootsLykke LiCharlotte GainsbourgMac DeMarco, Mura Masa, SkeptaMichael KiwanukaAmadou et Mariam či The 1975. Všetky podrobnosti a priebežne aktualizované novinky, vrátane informácií o akciovej cene vstupeniek pri príležitosti Dňa učiteľov, nájdete na oficiálnom webe www.pohodafestival.sk.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Jeff Mills