Do Rock'n'rollovej siene slávy vo štvrtok slávnostne uviedli skupiny Public Enemy, Rush, Heart, hudobníkov Randyho Newmana, Alberta Kinga a speváčku Donnu Summer. Ahmet Ertegun Award, dostali producent, aranžér a skladateľ Quincy Jones a tiež producent, manažér a majiteľ slávneho kalifornského nočného klubu Roxy Theatre Lou Adler.

O vstupe spomenutých umelcov do prestížneho klubu legiend rozhodlo ešte vlani viac ako 600 členov tejto inštitúcie, ktorí vyberali spomedzi 15 nominovaných. Slávnostný ceremoniál sa po prvý raz konal v Los Angeles. Vystúpili na ňom Usher, Christina Aguilera či Jennifer Hudson. Spomedzi vybraných interpretov už nežije Donna Summer, ktorá 17. mája 2012 zomrela vo veku 63 rokov, a bluesový gitarista a spevák Albert King, ktorý skonal ešte v decembri 1992 vo veku 69 rokov. Uctil si ho bluesový muzikant John Mayer.

Jediným žijúcim sólovým interpretom na ceremoniáli tak bol spevák, skladateľ a klavirista Randy Newman. Ten je aj na prahu sedemdesiatky stále činný. Vlani získal Oscara v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň. Na udeľovaní cien americkej Akadémie filmových umení a vied triumfoval zásluhou piesne We Belong Together z filmu Toy Story 3: Príbeh hračiek (2011). Oscara získal aj za pieseň If I Didn't Have You z animovanej snímky Monsters, a.s. (2001). "Nemyslel som si, že sa to stane, kým nezomriem alebo niečo podobné," povedal 69-ročný Newman v zákulisí po ceremoniáli.

Do Rock'n'rollovej siene slávy vstúpila aj kanadská progrocková trojica Rush. O slávnostnú reč pri ich uvedení sa postarali ich slávni fanúšikovia - Dave Grohl a Taylor Hawkins z Foo Fighters. Tí sa neskôr naživo predstavili v bielom oblečení, ktoré bolo pre túto formáciu v 70. rokoch typické. Zaujímavosťou je fakt, že fanúšikovia Rush napísali niekoľko petícií so žiadosťou o vstup do tohto elitného klubu, a aj preto sa bubeník Neil Peart poďakoval najmä im.

Public Enemy sa vstupu do siene slávy dočkali hneď v prvom roku, keď to bolo možné. Formácia, ktorá sa vlani predstavila aj na festivale Pohoda, je len štvrtým hip-hopovým interpretom v klube. Predtým do siene slávy uviedli skupiny Grandmaster Flash and the Furious Five, Run-D.M.C. a Beastie Boys. Medzi legendy ich uviedol režisér Spike Lee a spevák Harry Belafonte. Hneď na prvý pokus vybrali aj rockovú kapelu Heart. Tá je na scéne už od roku 1963 a na konte má 14 štúdiových albumov. Zatiaľ posledný s názvom Fanatic vydala v októbri.

Quincymu Jonesovi, ktorý produkoval albumy Michaela Jacksona, odovzdala mediálna magnátka Oprah Winfrey cenu Ahmet Ertegun Award, ktorú každoročne udeľujú ľuďom z pozadia hudobného priemyslu. "Je to bláznivý týždeň. Len pred dvoma dňami som s Michaelom Caineom oslavoval narodeniny," povedal 80-ročný Jones, ktorý sa rovnako ako Caine narodil 14. marca 1933.

Podmienkou pre získanie nominácie pre tohtoročný vstup do Rock'n'rollovej siene slávy bolo vydanie singlu alebo albumu najmenej pred 25 rokmi, v tomto prípade bol teda hraničným rok 1987. Galavečer zaznamenávala televízia HBO, ktorá skrátený záznam z podujatia v USA odvysiela 18. mája.

Informácie pochádzajú z webstránky bbc.co.uk a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Public Enemy, Rush