Vo štvrtok 14. mája vydali Longital očakávaný album, ktorý dokumentuje ich nový zvuk po opustení elektroniky a rozšírení zostavy o staronového člena Mariána Slávku. Dnes večer formácia uviedla CD do života bratislavským koncertom a krstom v Berlinke SNG. Vďaka Club Streameru ste ho mohli sledovať naživo v priamom prenose.

Longital spievajú po slovensky, napriek tomu počas svojej takmer 15-ročnej existencie odohrali desiatky koncertov v zahraničí - od prestížneho showcase festivalu SXSW v americkom Austine, cez koncerty v metropolách západnej Európy až po turné na Ukrajine. Po rokoch fungovania vo dvojici (Dano Salontay - gitara a Shina - basgitara), počas ktorých experimentovali so svojimi nástrojmi aj s elektronikou, sa minulý rok vďaka Waves Bratislava po 12 rokoch spojili s bubeníkom a klaviristom Mariánom Slávkom.

V Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava odohrala trojčlenná zostava v októbri magický premiérový koncert, ktorý očaril aj zahraničných hostí Waves vrátane bývalého manažéra legendárnych Pink Floyd Petera Jennera. Po odohratí ďalších spoločných vystúpení sa trojica rozhodla zaznamenať svoj živelný a strhujúci akustický zvuk na albume A to je všetko?, ktorý je so starými pesničkami v novom šate dôležitým medzníkom v jej diskografii.

"Skladby, ktoré boli pôvodne vytvorené laboratórnym spôsobom, sú na novom albume nahrané naživo, naraz a bez editovania, vrátane spevov. Prevažná väčšina súčasných albumov je zvukovo preprodukovaná a vycizelovaná forma prevláda nad obsahom. Vízia nášho nového albumu bola pravdivosť po všetkých stránkach - od textov až po hudobné a zvukové prevedenie. Bez aditív a konzervantov. Náš cieľ bol zachytiť život v hudbe," vysvetľuje Dano Salontay.

Výsledkom je takmer koncertný album, ktorý predstavuje kapelu v tej najlepšej forme.
"Chceli sme naživo zachytiť pesničky, ktoré s nami prešli kus cesty, ale zároveň sme tak nejako tušili, že to asi nedokážeme nahrať na koncerte, lebo emócie sú príliš veľké. Povedali sme si, že to musíme dať v štúdiu, ale tak ako na koncerte," dodáva Shina. Dnešné, približne 90-minútové vystúpenie v Berlinke SNG potvrdilo, že trojica si spoločné hranie naozaj užíva. Kapela album pokrstila kvalitným vínom.

Prečítajte si:

Staré skladby dozreli a Longital si ich predefinovaním otvára nové obzory

Longital: "Svet sa veľmi zrýchľuje, ale my sme momentálne pripravení"

Text: Hudba.sk
Foto: Stanislava Karellová - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Longital