Brian Wilson, najstarší z kalifornskej trojice bratov a líder skupiny The Beach Boys, dnes oslávil 70. narodeniny. Oslávil ich sám, keďže jeho dvaja mladší bratia už nežijú. Prostredný Dennis tragicky zahynul vo veku 39 rokov pri havárii motorového člna a najmladší Carl zomrel na následky tuberkulózy vo veku 51 rokov v Los Angeles.

The Beach Boys boli rodinnou skupinou - jej základom boli traja bratia Wilsonovci, bratranec Mike Love a ich spolužiak Al Jardine. Celá história sa začala v lete roku 1961. Rodičia Wilsonovci odišli na dovolenku do Mexika a chlapcom nechali peniaze na jedlo. Trojica bratov si však za tieto peniaze požičala hudobné nástroje, pretože chceli založiť skupinu. Pre miestnu spoločnosť Candix z Hawthornu nahrali skladbu Surfin, ktorá bola prvým krokom k ich originálnemu soundu. Texty piesní boli obrazom životného štýlu kalifornskej mládeže, teda pláže, surfovanie, dievčatá a rýchle autá.

The Beach Boys - I Get Around

V lete 1962 podpísali zmluvu s nahrávacou spoločnosťou Capitol a už v októbri 1962 vydali prvú LP platňu Surfin' Safari. Prvýkrát viedli americký rebríček v júli 1964 so skladbou I Get Around. Táto pieseň odštartovala sériu hitov 60. rokov, medzi ktorými boli piesne Surfin' USA, Fun Fun Fun, Help Me Rhonda, Do You Wanna Dance, Barbara Ann či Break Away. V máji 1966 vydali jedenásty štúdiový album Pet Sound, ktorý hudobná kritika zaradila na druhé miesto za legendárny album skupiny The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. V roku 1969 boli The Beach Boys hosťom festivalu Bratislavská lýra.

The Beach Boys - California Dreaming

Dnešný jubilant Brian Wilson striedal v päťdesiatročnej ére skupiny svetlejšie aj tienisté okamihy, dôvodom bola jeho duševná choroba a drogová závislosť. V kapele ho vtedy nahradil Bruce Johnston, v roku 1976 sa vrátil na koncertné pódium. V 70. a 80. rokoch mali viac úspech hitové kompilácie ako nové štúdiové albumy, ktoré kapela vydala. V júli 1988 ich na predné miesta vrátil hit Kokomo.

The Beach Boys - That's Why God Made the Radio

Skupina The Beach Boys patrí k najúspešnejším americkým formáciám. V Top 40 hitparáde mala celkom 37 piesní, z nich štyri na prvom mieste. Jej úspešnú dráhu dokumentuje 29 štúdiových albumov, najnovší s názvom That's Why God Made The Radio vydala začiatkom júna tohto roku, práve k Brianovým sedemdesiatinám. Je to nový album po dvadsiatich rokoch od vydania poslednej štúdiovky Summer In Paradise. K jubileu Briana Wilsona vyšla aj hitová kompilácia 50th Anniversary Collection.

Zdroj: TASR
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Beach Boys