Anglická rocková kapela Led Zeppelin vydá kompiláciu The Complete BBC Sessions, ktorá je rozšírenou verziou už existujúceho albumu BBC Sessions z roku 1997. Novinka vyjde 16. septembra.

Na albume, ktorý obsahuje 33 skladieb, sa nachádza aj prvá odvysielaná verzia hitu Stairway to Heaven z roku 1971. Okrem toho fanúšikovia na kompilácii nájdu aj vzácne nahrávky z hudobnej relácie odvysielanej v marci 1969, a to skladby I Can’t Quit You Baby, You Shook Me a Sunshine Woman. Poslednú menovanú pieseň formácia nikdy oficiálne nevydala.

The Complete BBC Sessions vyjde vo forme 2xCD alebo 4xLP v štandardnej edícii či 3xCD a 5xLP v deluxe edícii. Kompilácia bude tiež dostupná na stiahnutie v digitálnej verzii a pre zberateľov aj ako deluxe box set. Ten bude obsahovať vinylové platne a jednotlivé CD v individuálnych obaloch, kód na stiahnutie, 48-stranovú fotoknihu, pamätné predmety či detaily o hraní v BBC.

Vypočujte si pôvodný album BBC Sessions z roku 1997:



Led Zeppelin vznikli v roku 1968 v Londýne , pričom pôvodne sa volali New Yardbirds. Zostavu tvorili spevák Robert Plant, gitarista Jimmy Page, basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Práve z nej pochádza Stairway To Heaven, ktorá je jednou z najznámejších skladieb skupiny.

Prečítajte si: Členovia Led Zeppelin vyhrali súdny spor o hite Stairway To Heaven

Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej, eponymnej z roku 1969 a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 

Tracklist albumu The Complete BBC Sessions: 

1. You Shook Me 
2. I Can’t Quit You Baby 
3. Communication Breakdown 
4. Dazed And Confused 
5. The Girl I Love She Got Long Black Wavy Hair 
6. What Is And What Should Never Be 
7. Communication Breakdown 
8. Travelling Riverside Blues 
9. Whole Lotta Love 
10. Somethin’ Else 
11. Communication Breakdown 
12. I Can’t Quit You Baby 
13. You Shook Me 
14. How Many More Times 
15. Immigrant Song 
16. Heartbreaker 
17. Since I’ve Been Loving You 
18. Black Dog 
19. Dazed And Confused 
20. Stairway To Heaven 
21. Going To California 
22. That’s The Way 
23. Whole Lotta Love/Boogie Chillun/Fixin’ To Die/That’s Alright Mama/A Mess Of Blues (Medley) 
24. Thank You 

Deluxe edícia: 
25. Communication Breakdown 
26. What Is And What Should Never Be 
27. Dazed And Confused 
28. White Summer 
29. What Is And What Should Never Be 
30. Communication Breakdown 
31. I Can’t Quit You Baby 
32. You Shook Me 
33. Sunshine Woman 

Zdroj: SITA (Nme.com, archív)
Foto: Atlantic Records

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin