Fanúšikovia zosnulého amerického hudobníka Jeffa Buckleyho si môžu na unikátnej webstránke prezrieť zbierku vinylov, ktoré muzikant vlastnil. Nahrávky sú vo virtuálnych policiach abecedne zoradené, pričom po kliknutí na daný album si môžete vypočuť ukážky piesní.

Medzi množstvom vinylov sa nachádzajú aj albumy od interpretov ako The Beatles, David Bowie, Iggy Pop, Patti Smith, Rush, Miles Davis, Bob Dylan, Leonard Cohen, Billie Holiday, Jimi Hendrix, Metallica či Nick Cave and the Bad Seeds. Na projekte sa podieľali spevákova matka Mary Guibert a spoločnosť Legacy Recordings.

Klikajte na www.jeffbuckleycollection.com, stojí to za to.

zbierka vinylov Jeffa Buckleyho Zdroj: Jeffbuckleycollection.com

Jeff Buckley bol synom zosnulého muzikanta Tima Buckleyho. Počas života vydal len jeden album s názvom Grace (1994). Z nahrávky pochádzajú aj single ako Last Goodbye, So Real, Eternal Life či Hallelujah. Na konte má tiež niekoľko živákov, kompilácií či EP nahrávok. V roku 1996 začal pracovať na druhej štúdiovke, ktorá sa mala volať My Sweetheart the Drunk. Produkcie sa ujal Tom Verlaine, s ktorým sa zoznámil počas práce na albume Gone Again (1996) spomínanej speváčky Patti Smith.

Album však nedokončili. 29. mája 1997 sa Buckley utopil v rieke v Memphise v Tennessee vo veku 30 rokov. Jeho telo našli 4. júna. Pitva nepreukázala v tele prítomnosť alkoholu ani drog.

Americký dvojtýždenník Rolling Stone zaradil v roku 2003 Grace medzi 500 najlepších albumov všetkých čias a Buckleyho v roku 2008 medzi 100 najlepších spevákov histórie. Tento rok v marci mu vyšiel album You and I, ktorý obsahuje aj hudobníkove coververzie skladieb interpretov ako Bob Dylan, The Smiths či Led Zeppelin.

Zdroj: SITA (Consequenceofsound.net, archív)
Foto: Facebook.com/JeffBuckley

Súvisiaci interpreti: Jeff Buckley