Už po štvrtýkrát majú mladí hudobníci šancu koncertovať na najväčšom slovenskom jazzovom festivale. Bratislavské jazzové dni (BJD) aj tento rok vyhlasujú súťaž pre začínajúce kapely, ktoré sa budú môcť predstaviť na Pódiu mladých talentov Nadácie SPP počas džezákov od 25. do 27. októbra 2013.

"Každoročne sa snažíme vybrať kapely, ktoré sú hudobne zaujímavé a žánrovo pestré. Tešíme sa, že na Slovensku sa aj napriek nie jednoduchej situácii rodí kopec skvelých a talentovaných hudobníkov a hudobníčok a každoročne sa do súťaže prihlásia talenty, ktoré radi podporíme," prezradil o súťaži Pavel Daněk, organizátor festivalu. Do súťaže mladých talentov sa môžu zapojiť kapely nielen zo Slovenska, ale aj z okolitých krajín.

Počas predchádzajúcich ročníkov súťaže sa "džezákovému" publiku predstavilo 24 súťažiacich, medzi ktorými boli napríklad Katarína Koščová, Bloom, La3no Cubano, Jerguš Oravec či Swing Society Orchestra. Víťazi predchádzajúcich ročníkov The Illusions Trio (2010) a FAT breakFAST (2011) odštartovali predchádzajúce ročníky festivalu na hlavnom pódiu. Tento rok bude mať svoju veľkopódiovú premiéru na džezákoch víťaz Pódia mladých talentov Nadácie SPP 2012 Martin Uherek Quartet (na fotografii), ktorý svojím koncertom otvorí 25. októbra 39. ročník festivalu. Víťaz tohtoročnej súťaže koncertovať na hlavnom pódiu BJD počas nasledujúceho ročníka 2014, kedy festival oslávi 40. výročie. 

Organizátorom festivalu a vyhlasovateľom súťaže je agentúra Rock Pop Bratislava v spolupráci s Nadáciou SPP. Interpreti, hudobníci a kapely majú možnosť poslať svoje nahrávky s krátkou biografiou a fotografiou do 30. septembra emailom na rockpop(zavináč)rockpop.sk alebo na poštovú adresu (Rock Pop Bratislava, P.O. Box 55, 814 99 Bratislava). Spomedzi prihlásených budú tímom BJD vybratí šiesti súťažiaci, ktorí odohrajú svoje koncerty už počas tohtoročného festivalu. Víťaza spomedzi súťažiacich vyberú fanúšikovia, ktorí budú môcť svojich favoritov podporiť pred festivalom prostredníctvom online hlasovania a následne aj počas samotných koncertov 39. ročníka Bratislavských jazzových dní.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka festivalu Silvia Turnerová. Viac informácií o súťaži a festivale nájdete na oficiálnom webe www.bjd.sk a www.facebook.com/bjd.sk.

Foto: Ivan Kelement, archív BJD