Koncert rap metalovej kapely Rage Against The Machine, ktorý zorganizovali ako poďakovanie fanúšikom za predaj singla Killing In The Name (1992) v roku 2009 vyjde ako koncertný film. Podujatie bolo zadarmo, keďže vďaka tomu, že sa singel dostal na vrchol britského rebríčka, vyzbierala formácia vyše 64 726 libier (72 971,82 Eur) na charitatívne účely.

Záznam z vystúpenia zo 6. júna 2010 vyjde pod názvom Live at Finsbury Park a bude obsahovať nielen koncert, ktorý navštívilo 40-tisíc fanúšikov, ale aj rozhovor s Jonom Morterom - "otcom" facebookovej kampane proti každoročnej výhre víťazov speváckej reality show X Factor v bitke o vianočný najpredávanejší singel v UK Chart. Poslucháči, ktorí sa prejedli manufakturovaného popu, sa rozhodli dostať vo "vianočnom vydaní" rebríčka na vrchol skladbu Killing In The Name z roku 1992 a spomínaná akcia bola pre nich poďakovaním.

Pieseň sa stala čoraz predávanejšou, až sa napokon dostala do boja "o hlavu" s víťazom šiestej série X Factoru v roku 2009. Vtedy to bol Joe McElderry, ktorý nasadil do rádií svoju coververziu The Climb z cudného obdobia speváčky Miley Cyrus. Členovia kapely Rage Against The Machine začali facebookovú kampaň sledovať a mediálne podporovať až niekoľko dní po jej spustení. Zakladajúci člen Tom Morello 16. decembra vyhlásil, že celý výťažok z predaja bude venovaný charitatívnej organizácii na podporu bezdomovcom s názvom Shelter a projektu Youth Music, ktorý sa zameriava na podporu mladých hudobných talentov v Británii.

Za stiahnutie klasiky v digitálnom formáte v týždni pred Vianocami 2009 zaplatilo až pol milióna britských fanúšikov. Singel Rage Against The Machine z roku 1992 sa vtedy stal prvým songom v histórii britského singlového rebríčka, ktorý dosiahol prvenstvo len vďaka predaju digitálnej verzie.

Setlist koncertu z roku 2010:

1. Testify
2. Bombtrack
3. People of the Sun
4. Know Your Enemy
5. Bulls on Parade
6. Township Rebellion
7. Bullet in the Head
8. White Riot
9. Guerrilla Radio
10. Sleep Now in the Fire
11. Freedom
12. Killing in the Name


Text: Hudba.sk (zdroj: DigitalSpy.co.uk, archív)
Foto: AP Photo/Joel Ryan

Súvisiaci interpreti: Rage Against the Machine