V bratislavskej Starej tržnici sa v pondelok večer uskutočnila posledná rozlúčka so spevákom, gitaristom a skladateľom desiatok nezabudnuteľných piesní skupiny Hex, Petrom "Ďuďom" Dudákom. Hudobník zomrel v stredu 14. augusta po viac ako ročnom boji s rakovinou pankreasu.

Pietna akcia, na ktorej sa popri hudobníkových blízkych, priateľoch a spolupracovníkoch zúčastnila aj široká verejnosť, ukázala, že Ďuďo bol nielen vynikajúcim skladateľom, ktorého pesničky od 90-tych rokov až po súčasnosť spájali viacero generácií fanúšikov, ale najmä vzácnym a inšpiratívnym človekom, ktorý robil svet okolo seba lepším. Tak si ho budú pamätať všetci, ktorí sa na poslednej rozlúčke zúčastnili, ale určite aj tisícky ďalších, ktorí včera do Starej tržnice prísť nemohli.

Počuť a vidieť dospelých mužov, jeho spoluhráčov zo skupiny, známych širokej verejnosti ako večne usmiatych "pohoďákov", ako sa im pri slovách o zosnulom kamarátovi láme hlas a do očí tisnú slzy, bolo samé o sebe silným emocionálnym zážitkom. V ťažkých chvíľach na pódiu ich podržala spolupatričnosť a podpora fanúšikov, z ktorých väčšina si počas večera vystála desiatky minút, aby mohli spevákovi venovať svoj odkaz v kondolenčnej knihe. Hoci samotné príhovory Ďuďových najbližších z pódia trvali len necelú polhodinu, mnohí stáli v rade na podpis v knihe spomienok aj dobrú hodinu po skončení oficiálnej časti večera.

Pred jej začiatkom aj po nej zneli v Ďuďovej obľúbenej koncertnej sále pesničky, samozrejme v primeranej tlmenej hlasitosti ako kulisa k rozhovorom prítomných smútiacich. Najskôr to bol výber skladieb od iných kapiel (okrem iných napríklad aj Dunaj od kapely Bad Karma Boy, ktorej členovia sa s ním tiež prišli rozlúčiť, podobne ako mnohí ďalší známi hudobníci), a potom samozrejme aj tie od Hexu, ktoré boli na túto príležitosť vhodné. Ďuďova tvorba totiž neboli len bezstarostné koncertné hity ako V piatok podvečer a Nikdy nebolo lepšie (tie samozrejme v pondelok večer nezazneli), ale aj osobnejšie piesne o vzťahoch a živote ako Nezaspím, Keď sme sami, Srdce či Niekedy.

Atmosféru vkusne pripraveného večera podčiarkol veľký čiernobiely fotoportrét s dátumami narodenia a úmrtia, ako aj séria fotografií hudobníka z rôznych časových období jeho úspešnej 30-ročnej kariéry, ktore lemovali priestory tržnice.


Dojímavé slová od sestry aj spoluhráčov

Po krátkom úvodnom slove obyčajne najvýrečnejší člen skupiny Tomáš "Yxo" Dohňanský pozval na pódium Ďuďovu sestru Katarínu, jeho dcéru Máriu a priateľku Mirku. "Toto je asi najťažšia vec, ktorú som v živote robila," povedala na úvod svojej reči Katarína a vzápätí ospravedlnila spevákových rodičov, pre ktorých by bola účasť na podujatí príliš emotívna a ťažká. V niekoľkominútovom príhovore potom pokračovala viacerými spomienkami na svojho milovaného brata. "Keď som to najviac potrebovala, vždy si tu bol pre mňa a pomohol mi. Pamätám si ťa... A nikdy na teba nezabudnem," zakončila s plačom.

Po dlhom potlesku sa prítomným v sále prihovorili aj členovia kapely, ktorí spolu za takmer 30 rokov na scéne nahrali množstvo piesní a odohrali viac ako 1300 koncertov. "Na tomto pódiu sme veľakrát hrali, s Petrom a chalanmi sme tu zažili fantastické akcie a výbornú náladu, ktorá tu, bohužiaľ, dnes nie je. Stále pozerám na tie dvere a čakám, že Ďuďo príde sem a bude pozerať do zeme, nebude chápať, prečo sa hneváme, že prišiel neskoro... Tak chodil často, dnes by som sa nehneval, keby prišiel neskoro...," povedal autor textov k Ďuďovým pesničkám Martin "Fefe" Žúži. "Už je to tak... Ďuďo miloval more, vzduch a slobodu... Už sa plaví na inej lodi a ja sa naňho hnevám, že nás tu nechal samých, ale prajem mu na tú plavbu čisté nebo a dobrý vietor... Tak zbohom," dodal.

"Ďakujem veľmi pekne, že ste prišli a že ste Ďuďovi venovali túto krátku chvíľu. Ďuďo, zostaneš v našich srdciach," pokračoval Tibor "Tybyke" Szabados, po ktorom prevzal mikrofón do rúk Yxo. "Ja som nesmierne rád, že som, myslím, že od troch rokov, s týmto krásnym človekom prežil toľko vecí. Aj sme boli na seba veľakrát nahnevaní, aj sme sa chvíľu nebavili, ale vždy sme sa k sebe vrátili a mali sme sa radšej a radšej... To bol človek... Nie, prepáčte, ešte raz! To JE človek, ktorý rozdával radosť a bude ju rozdávať stále. Ďuďo bude stále žiť, Ďuďo je človek naozaj renesančný," povedal basgitarista na adresu svojho celoživotného parťáka.

"Sú to obrovské emócie, môžem povedať iba jednu vec... Veríme, že vy všetci, čo ste tu, ste mali Ďuďa radi, že ste ho milovali, že ste milovali jeho prácu, jeho život a zo srdca vám ďakujeme, že ste v sebe v týchto dňoch objavili toľko lásky! Ďuďo už na nás pozerá zhora. Ako Fefe hovoril, pláva niekam a ako ho poznám, keď tam prídeme my, už tam bude všetko nachystané. Je to puntičkár. Štúdio bude úplne najlepšie vybavené, Jimmi Hendrix z jednej strany, Lemmy z druhej strany a my tam prídeme a zas nás začne dodrbávať, ako hráme... Milujeme ho a stále ho budeme milovať... Nech je viac takých ľudí na svete, ako je Ďuďo...," uzavrel Yxo.


Text: Patrik Marflák + SITA
Foto: Patrik Marflák

Súvisiaci interpreti: Hex