Daniel Handák je hudobník z Ružomberka, o ktorom ste zrejme doposiaľ nepočuli, no teraz je správny čas spoznať ho. Venuje sa prevažne melancholickému indie popu, v ktorom kombinuje akustickú gitaru s jemnými vokálmi a elektrickými prvkami, ale tak ako väčšina umelcov sa nerád škatulkuje. Pravdepodobne nemá rád ani prirovnania, no fanúšikovia Finka, Bena Howarda či Ry X by v prípade jeho novinky rozhodne mali spozornieť.

Daniel Handák sa k hudbe sa dostal už ako malý, keď začal hrávať na bicie. V priebehu rokov pôsobil ako bubeník v mnohých kapelách, no keď si prisvojil otcovu gitaru a naučil sa brnkať prvé akordy, vzplanula v ňom nová túžba tvoriť svoje vlastné piesne. Spevu sa venoval už od mala ale k sólovej hudobnej "kariére" sa odhodlal len pred niekoľkými rokmi.

Dnes Daniel pôsobí v Prahe a živí sa ako ilustrátor. Popritom vo svojom voľnom čase tvorí piesne o existenčných problémoch, o tom, aké je nutné a vyčerpávajúce sa v dnešnej dobe neustále prispôsobovať, alebo aj o tom, aké by bolo fajn proste na všetko zabudnúť a niekam utiecť. Doteraz sa mu podarilo vydať skladby Runaway (2021) a Desynchronized (2022). Najnovšie k nim pridáva svoj tretí oficiálny singel Branches, ktorý je hudobne zatiaľ "najfolkovejším" a najintímnejším kúskom z jeho doterajšej tvorby a táto poloha mu naozaj svedčí.

Najkrajšie momenty sú tie jednoduché

Iskra pre túto pieseň vznikla pri jednej z Danielových pravidelných návštev svojej rodiny v Ružomberku. Prehovára v nej nielen k poslucháčovi, aby spomalil, všimol si nepravidelný pohyb konárov a postupne chladnúci večerný vzduch, ale taktiež sám k sebe.

"V dnešnej rýchlej a hektickej dobe sa neustále náhlime, snažíme sa, aby sme boli produktívni a využili každú voľnú chvíľu naplno. Avšak toto všetko má občas veľkú daň. Pieseň je jednoduchá, tak ako tie najkrajšie momenty v našich v životoch, a slúži tak trochu ako pripomienka toho, že je fajn niekedy spomaliť," hovorí hudobník, ktorý pieseň nahral svojpomocne s jedným mikrofónom v starom pražskom byte a následne ju zmixoval a zmastroval Martin Pisko (IONS, Rapsodéve).

Momentálne Daniel finišuje ďaľšie tri skladby, ktoré budú spolu s Branches tvoriť jeho prvú EP nahrávku. Tento minialbum má v pláne vydať v priebehu septembra tohto roka. Jeho doterajšiu tvorbu môžete nájsť na Spotify, Apple Music a ďaľších známych platformách. Na jeho Youtube kanáli nájdete aj niekoľko vydarených coververzií, napríklad Trouble od Cata Stevensa či Za dedinou Jara Filipa.

Redakciu Hudba.sk informoval Daniel Handák. Správu sme upravili a doplnili.