Siedma séria federálnej Superstar sa blíži do finále. Desiatku finalistov sme v piatok večer spoznali v semifinálovom kole zo záznamu. Ani tento rok nebolo, vzhľadom na pandemickú situáciu, možné uskutočniť výber finalistov v atraktívnom živom prenose a semifinále 7. ročníka obľúbenej šou tak malo o čosi menej lesku, než sme boli zvyknutí.

Oproti minulému ročníku však ide o jednu vysielaciu epizódu navyše, nakoľko sa pred rokom museli tvorcovia šou promptne prispôsobiť vtedajším opatreniam, ktoré im neumožňovali uskutočniť živý televízny prenos so zaplneným hľadiskom. Vyriešili to postupom súťažiacich do finálových kôl priamo zo SuperVýberu. Tentokrát mohli reflektovať na súčasnú situáciu flexibilnejšie a, hoci zabezpečiť prítomnosť veľkého publika nebolo stále možné, spoločnosť robili súťažiacim v hľadisku aspoň ich najbližší rodinní príslušníci.

V aktuálnom ročníku súťaže sa do semifinále svojimi výkonmi prebojovali speváčky a speváci, ktorí si svoje miesto obhájili v ostatných dvoch kolách venovaných duetom. Tie ponúkli dvadsať vstupeniek do semifinálového prenosu, z ktorého vzišla aktuálna desiatka finalistov. O ich postupe rozhodla porota v zložení Monika Bagárová, Patrícia Pagáčová, Paľo Habera, Leoš Mareš a Marián Čekovský. Poďme sa bližšie pozrieť na ich výkony, ktoré semifinalisti odspievali v sprievode kapely.


Okamžitý postup do finále

Oznámenie postupujúcej zostavy finalistov bolo očakávané až v závere Semifinále, no Nikolas Bitkovskij sa o svojom postupe dozvedel bezprostredne po odspievaní piesne Watermelon Sugar speváka Harryho Stylesa. Spokojný výraz tváre Paľa Haberu už počas vystúpenia naznačoval, že sa pozeráme na budúceho finalistu.

Jeho hodnotenie to potvrdilo: "Si hotový spevák, tam niet čo riešiť. Od začiatku si neurobil žiadnu chyby, valcuješ to, ideš si za svojím cieľom. Fakt som si to užil." Následne si Leoš Mareš zavolal svojich kolegov na malú poradu, po ktorej mu Habera oznámil okamžitý postup do finále. "Je to hrozné klišé, ale ja som to naozaj nečakal," zareagoval prekvapený Nikolas.


Mimika rozprávala za porotcov aj počas vystúpenia Adama Jonatu, ktorý si zvolil pieseň kapely Imagine Dragons. Nadšené pohľady a uznanlivé prikyvovania hlavou naznačovali, že Adama uvidíme aj vo finále, čo potvrdili aj slová hodnotiacej pätice. "Spieval si úžasne, dobre sa na teba pozerá. Nemám čo vytknúť," vyjadril sa Marián Čekovský a Paľo Habera naznačil, že by si ho vedel predstaviť vo finále: "Hľadáme SuperStar, nikde nie je napísané, že by si to nemohol byť aj ty. Tí ľudia si vyberú a možno to budeš práve ty."

Adele v podaní Marietty Marekovej si priam pýtala postup do finále. "Spievala speváčka," zhodnotil jednoducho Marián Čekovský. "Takto sa má bojovať o finále," pridal sa spokojný Leoš Mareš. Monika Bagárová vyzdvihla kontrolu, ktorú Marietta nad svojím hlasom má. "Je to pozoruhodné, v akom mladom veku sú tu niektorí ľudia a aký vysoký level spievania to je. Tvoje spievanie je veľmi dospelé, držím ti palce," uzavrel hodnotenie Habera, ktorý súťažiacej už v kastingovom kole povedal, že ju vidí vo finále. "Boli by sme hlupáci, keby sme ťa nepustili ďalej," oznámila jej postup Monika Bagárová.

"Konečne," zaznel výkrik z úst Leoša Mareša po vystúpení Elizabeth Kopeckej, ktorá si zvolila pieseň Always Remember Us This Way z dielne Lady Gaga. Pavol Habera vo svojom hodnotení dokonca prezradil, že v tomto ročníku patrí Elizabeth do jeho top 2 spomedzi dievčat. "Ja som už v polovici vedela, že budem na konci vstávať," uviedla na margo standing ovation Patrícia Pagáčová. A hoci Monika Bagáová ich nadšenie nezdieľala a označila toto vystúpenie za sklamanie, v konečnom výsledku sa Elizabeth Kopecká stala ďalšou postupujúcou finalistkou.


Pamätáte si ešte, z koho falzetu bol na kastingu nadšený Marián Čekovský? Patril Petrovi Jiránovi, ktorého spev aj teraz označil za výborný, s čím súhlasil aj Paľo Habera, ktorý dodal, že Peter je dobrý prototyp na túto súťaž. "Ty si hotová hviezda," nešetril pozitívnymi slovami ani Leoš Mareš. Patrícia Pagáčová ocenila výber pesničky, ktorou bola skladba Jealous anglického speváka Labrintha a Monika Bagárová priznala, že miluje jeho hlas, no čakala trocha viac.

Stres do poslednej chvíle prežíval Ladislav Hunka, ktorý na skúške prišiel o hlas a kvalita jeho semifinálového výkonu tak bola ohrozená. Spevák, ktorý porotu už niekoľkokrát dojal svojimi výkonmi k slzám, sa však s týmto hendikepom popasoval bravúrne a Monika Bagárová si na vlastnú adresu zavtipkovala, že by chcela takto spievať, keby nemala hlas. Jeho Too Close Alexa Clarea intonačne bavila Čekyho a Patrícia Pagáčová bez okolkov povedala, že ho žerie. "Ak nepostúpiš do finále, ja sa nebudem pozerať!," vyhlásil rozhodne Leoš Mareš.

Na začiatku súťaže ju do hry dostal blues. Teraz vsadila Katarína Štohrová na nesmrteľný hit kapely Narareth Love Hurts, v ktorej mohla predviesť svoju originalitu. "Ty máš výnimočný hlas. Za mňa si jedna z dievčat, ktorá by mala byť vo finále," povedala jej Patrícia. Chválou nešetrila ani Monika Bagárová, ktorá ocenila čistotu spevu, vďaka ktorej mala pocit, že počúva štúdiovú nahrávku. Marián aj Leoš označili jej interpretáciu za originálnu. Iba Paľo nebol stotožnený výberom pesničky: "My chceme Katarínu, ktorá zaspieva jednu vec, z ktorej sa poserieme." Napriek hodnoteniam, v ktorých neboli porotcovia úplne jednotní, Katarína postúpila do desiatky najlepších.

Rozpačité výkony, ktoré na postup stačili

Interpretácia Nikity Machytkovej, ktorá si zvolila hit speváčky Rihanny, bola rozpačitá a jej postup do finále nebol vôbec jednoznačný. Pod jej výkon sa pravdepodobne podpísal stres z dôležitého kola. Čeky jej však napriek tomu bez váhania povedal, že ju chce vo finále a Patrícia Pagáčová označila jej vystúpenie za krásne. Triezvy pohľad ponúkol Paľo Habera, ktorý nebol presvedčený verziami vo falzete a Monike Bagárovej sa nepáčili farby, aké Nikita v piesni použila. Mareš zase speváčke otvorene povedal, že jej drží palce, aby sa jej cesta v ten večer nezastavila. Nikita si tak do vyhlásenia výsledkov nemohla byť svojím postupom vôbec istá.

Adam Pavlovčin si na boj o finále zvolil skladbu Toma Oddela, v ktorej mu nie všetko vyšlo podľa predstáv, no napriek neistému výkonu sa aj on tešil z postupu. Marián Čekovský mu vytkol zlozvyk vibráta a Leoš Mareš priznal sklamanie. Habera ocenil štandardne vysoký level, no upozornil na problémy v ladení. Najspokojnejšia bola v tomto prípade Monika Bagárová, ktorá predpovedá Adamovi veľký úspech, ku ktorému spevákovi chýba už iba dobrý tím ľudí.


"Je vzrušujúce ťa pozorovať, pre mňa to bolo najlepšie vystúpenie," vyjadril sa absolútne priamo Paľo Habera na margo vystúpenia Filipa Svobodu. Ten v skladbe Leave a Light Toma Walkera ukázal peknú farbu hlasu a Marián Čekovský tiež otvorene hovoril o postupe. Leoš Mareš mal však z tejto interpretácie pocit, akoby mladému spevákovi po úvodnej gradácii a krásnych verziách na konci dochádzala sila.

Ostatné štyri ročníky priniesli ženské víťazky, ktorými boli - Sabina Křováková (2013), Emma Drobná (2015), Tereza Mašková (2018) a Barbora Piešová (2020). Všimnite si aj pravidelné, hoci náhodné, striedanie na slovenskej a českej strane. V tomto ročníku sa séria ženských víťazstiev môže pretnúť. Do nasledujúcich finálových kôl postúpili totiž iba štyri speváčky, oproti ktorým stojí v prevahe šesť spevákov. Bude teda zaujímavé sledovať, či si diváci zvolia opäť víťazku alebo nájde Česko a Slovensko svoju SuperStar v niektorom zo šestice chlapcov.

Pozor, nasledujúce štyri finálové kolá sa už nebudú vysielať v piatok. Živé prenosy odvysiela televízia Markíza vždy v nedeľu. Prvý zo štyroch živých finálových prenosov sa uskutoční 28. novembra a diváci sa môžu tešiť na tých najúspešnejší súťažiaci zo Slovenska a z Česka, ktorí budú bojovať nielen o tohtoročný titul SuperStar, ale aj o štedrú finančnú odmenu vo výške 75 000 eur. O mene víťaza už nebude rozhodovať porota, ale diváci svojimi esemeskovými hlasmi, ktoré budú môcť svojim favoritom posielať počas priamych prenosov. Superfinále je naplánované na nedeľu 19. decembra.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/superstarcs