10. ročník Bratislava Mozart Festivalu ponúkol v rámci prvých troch koncertov široké spektrum hudby v interpretácii špičkových umelcov, ktoré publikum prijalo mimoriadne pozitívne. Svedčia o tom nielen vypredané sály, ale aj neutíchajúce potlesky či pozitívne písomné kritiky. Festival sa prehupol do svojej druhej polovice a na programe sú ďalšie dva mimoriadne koncerty s pestrým výberom diel Mozarta, Haydna i málo známeho flámskeho skladateľa Pietera van Maldere.

Bratislava Mozart Festival oslavuje v roku 2023 desiate výročie svojho založenia. Stal sa pevnou súčasťou jesennej ponuky bratislavských kultúrnych podujatí a organizátori každoročne vytvárajú originálnu dramaturgiu a pozývajú špičkových domácich a zahraničných umelcov. Ani tento rok nie je výnimkou. Desiaty ročník zatiaľ priniesol tri koncerty spolu s rôznorodými sprievodnými aktivitami a vo svojej druhej polovici ďalej pokračuje dvoma kontrastnými koncertmi, dramaturgia ktorých predstaví dva najvýraznejšie formové princípy, kraľujúce hudbe 18. storočia – piesňový a sonátový princíp.

Už v utorok 21. novembra o 19:00 zaznie v koncertnej sieni Dvorana výber piesní Wolfganga Amadea Mozarta. Jeho umelecké piesne nepatria v našich končinách k často hranému repertoáru. Mozart v nich povýšil jednoduchosť na umenie a tam, kde by iní skladatelia mohli zlyhať a skĺznuť k banálnosti, dokázal svoj veľký talent pre výstavbu melódií, vkus pre klavírne i hlasové nuansy a tiež cit pre reflexiu významu textu prostredníctvom hudby.

Piesne vznikli v čase rastúceho dopytu po repertoári určenom pre domáce muzicírovanie, vzostupu dôležitosti a všestrannej úlohy klavíra i narastajúceho významu a blahobytu strednej vrstvy. Túto vzácnu nevšednú atmosféru sprostredkujú vynikajúce ukrajinské interpretky – sestry Olga a Natalya Pasichnyk. V spolupráci s Vysokou školou múzických umení sa následne uskutoční spevácka majstrovská trieda pre študentov pod vedením Olgy Pasichnyk.

Olga a Natalya Pasichnyk Zdroj: PR / Bratislava Mozart Festival

Záver jubilejného ročníka festivalu bude patriť symfonickému koncertu. V piatok 24. novembra o 19:00 sa v Moyzesovej sieni predstaví belgický orchester Terra Nova Collective pod vedením dirigenta Vlada Weverbergha so sólistkou Aureliou Vişovan (kladivkový klavír). Teleso hrajúce na historických nástrojoch má ambíciu oživovať starú hudbu a na Slovensko prinesie aj tvorbu u nás dnes málo známeho flámskeho skladateľa Pietera van Maldere. Ako sami interpreti tvrdia – Viedeň a Brusel si nikdy neboli tak blízko, ako v programe tohto koncertu, kde zaznejú symfonické opusy č. 40 skladateľov – W. A. Mozarta a spomínaného Van Maldereho.

Mozartova symfónia predstavuje signifikantný opus viedenského klasicizmu, Van Maldereho dielo je zas vzácny klenot, spájajúci v sebe to najlepšie z galantného a klasicistického štýlu. Opusy dramaturgicky doplní posledný skomponovaný Klavírny koncert č. 11 D dur Josepha Haydna, tvoriac tak akýsi pomyselný most stmeľujúci kompozičný jazyk autorov.

Terra Nova Collective Zdroj: PR / Bratislava Mozart Festival

A čím zatiaľ presvedčil 10. ročník Bratislava Mozart Festivalu? Úvodný večer patril mystickému a nenapodobiteľnému Requiem Wolfganga Amadea Mozarta. Dielo je s festivalom neodmysliteľne späté a jeho popularita naďalej pretrváva, čo dokazuje vypredaný priestor Katedrály sv. Martina. Dirigenta Mariana Lejavu, spoločne s Orchestrom 1756, zborom Cantus XVII a sólistami Salzburskej koncertnej spoločnosti, ocenili poslucháči dlhotrvajúcim potleskom, ktorý vyústil aj do krátkeho hudobného prídavku v podobe Mozartovho Ave verum corpus.

Otvárací koncert s Mozartovým Requeim Zdroj: Tomáš Kuša

Nasledujúci koncert patril členom špecifického súboru Ensemble dialoghiLorenzovi Coppolovi (klarinet d'amour) a Cristine Eslapez (kladivkový klavír). Dramaturgia pozostávala z pestrej plejády komorných opusov 18. storočia a pútavého sprievodného slova interpretov. Podobne ako pri Requiem, aj v prípade koncertu Ensemble dialoghi bola odmenou obom umelcom i organizátorom festivalu zaplnená Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca a neutíchajúce aplauzy nielen v závere večera. Na koncert ďalej nadviazali aj úspešné majstrovské triedy oboch interpretov, určené predovšetkým mladej generácii hudobníkov.

Ensemble dialoghi, Bratislava Mozart Festival 2023 Zdroj: Tomáš Kuša

Hudbu Mozarta, Haydna i Antona Zimmermanna, ktorá znela, či dokonca bola skomponovaná v Prešporku, predstavil na v poradí treťom koncerte poľský komorný súbor Quartetto Nero spoločne s umeleckým riaditeľom festivalu Róbertom Šebestom (klarinet d'amour). Okrem samotného programu bolo výnimočné aj umiestnenie kvarteta, a to priamo "v centre pozornosti" publika, ktoré ho obkolesilo zo všetkých štyroch strán.

Quartetto Nero, Bratislava Mo Zdroj: Jarmila Uhlíková

Zatiaľ poslednou zrealizovanou aktivitou festivalu bola mimoriadne úspešná Hudobná vychádzka po stopách skladateľov, hudobníkov a výrobcov hudobných nástrojov s názvom Hudobný génius & Genius loci Prešporka, ktorou sprevádzala Zuzana Godárová.

Vychádzka po Bratislave Zdroj: Jarmila Uhlíková

Organizátori vás srdečne pozývajú na záverečné dva koncerty, aby sme tak spoločne úspešne zavŕšili tento výnimočný jubilejný ročník Bratislava Mozart Festivalu.

Zmena programu vyhradená.

Hlavný organizátor: 
Spoločnosť Theodora Lotza, o. z.
Moldavská 3, 821 03 Bratislava

Aktuálne informácie: 
www.bratislavamozartfestival.sk
www.facebook.com/BratislavaMozartFestival

Festival  z verejných zdrojov podporil hlavný partner Fond na podporu umenia.

Festival tiež podporili: Bratislavský samosprávny kraj, Hudobný fond, Nadácia mesta Bratislava, Nadácia SPP
Spoluorganizátor: BKIS

Partneri festivalu: Albrecht Fórum o. z., Salzburger Konzertgesellschaft 

Text: PR článok / Lenka Fišerová