Slovinská skupina Laibach si stále drží vysoký štandard v štúdiovej tvorbe, ako aj na koncertných pódiách. V rámci turné Laibach – Love Is Still Alive Tour príde 22. novembra 2023 do bratislavského Majestic Music Clubu (MMC). Zavíta sem s celou pódiovou šou na klubový koncert, na ktorom zahrá skladby z dvoch nových albumov a chýbať nebudú ani overené hymny industriálnej hudby.

Ubehlo už viac ako päť rokov, odkedy na Slovensku vystúpila najväčšia ikona slovinskej hudobnej scény, skupina Laibach. Za ten čas rozšírila svoju diskografiu, prešla takmer celý svet so svojimi epickými turné a navštívila aj Severnú Kóreu – ako jedna z prvých západných kapiel.

Korene industriálnej legendy pochádzajú z baníckeho mesta Trbovlje, do ktorého sa pomyselne vracia vo svojich nahrávkach. Aký veľký vplyv malo toto industriálne mesto na členov kapely na čele s charizmatickým spevákom a autorom Milanom Frasom, ukazujú aj na tohtoročnej novinke Sketches Of The Red Districts. Že nežijú iba z minulosti, potvrdili aj predchádzajúcou EP nahrávkou Love Is Still Alive. Obe majú pochmúrnu a chladnú industriálnu atmosféru a zároveň kus odľahčenia v tanečných techno prvkoch. Táto dvojznačnosť je príznačná pre celú kariéru legendárnej skupiny.

S patričnou dávkou irónie odpovedá Laibach aj na šoubiznis prostredníctvom svojich coververzií popových hitov (napr. Life Is Life). Upozornenie na autoritatívnu a totalitnú spoločnosť robia Slovinci po celý čas oblečení vo vojenských uniformách, s vlastnou ideológiou a za pochodového rytmu ich hudby. Pozornosť vzbudili už na začiatku svojím názvom, ktorý je prekladom nemeckej verzie hlavného mesta Slovinska, Ľubľany, ktorú v tom čase okupovali nemecké vojská. Napriek úmyselnej kontroverzii sa stali rešpektovaným hlasom avantgardného prúdu Neue Slowenische Kunst (NSK).

Laibach nezostali iba pri tvorení albumov, ale zamerali sa aj na konceptuálne predstavenia na spôsob The Residents či The Tiger Lillies. Okrem toho tvoria hudbu aj do filmov (Iron Sky, Iron Sky: The Coming Race). Napriek všetkým týmto aktivitám to však Laibachu najlepšie svedčí na koncertných pódiách, kde predvádza premyslenú šou so svetlami, projekciou a so silnou, búrlivou hudbou.

Do bratislavského MMC zavítajú už 22. novembra. Koncert sa uskutoční v rámci série podujatí MMC series, ktorú z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na stránke klubu majestic.sk.

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Laibach