Dohady o príčine smrti lídra legendárnej rockovej kapely The Doors nemajú konca. Najnovšou kontroverznou argumentáciou je kniha spevákovho dlhoročného priateľa Sama Bernetta.

Dohady o príčine smrti lídra legendárnej rockovej kapely The Doors nemajú konca. Najnovšou kontroverznou argumentáciou je kniha spevákovho dlhoročného priateľa Sama Bernetta.

Bernett svoju verziu skutočnosti zverejnil vo svojej novej knihe ‘The End: Jim Morrison’ (Koniec: Jim Morrison), v ktorej tvrdí, že Morrison zomrel v kabínke toalety svojho nočného klubu v Paríži po predávkovaní sa heroínom. Bezprostredne potom údajne dvojica drogových dílerov preniesla rockerovo telo do jeho apartmánu, kde sa ho neúspešne snažili prebrať. Práve tam ho našla jeho priateľka Pamela Coursonová, ktorá je však presvedčená o tom, že Morrison zahynul v byte.

Po jeho smrti bola jedným z hlavných svedkov a podľa záznamov jej výpovede bola spolu s Morrisonom v inkriminovaný večer, 3. júla 1971, v kine a na večeri. Po príchode domov počúvali platne a zakrátko zaspali. Spevák sa údajne v noci zobudil, a pretože sa necítil dobre, dal si horúci kúpeľ. Coursonová o pár hodín neskôr našla jeho mŕtvolu vo vani. Na základe jej výpovede 27-ročný rocker zahynul na následky inhalácie smrteľnej dávky heroínu. Potvrdil to aj nález charakteristickej peny a krvi v okolí jeho nosa. Pamela Coursonová vo výpovedi za pravdepodobnú príčinu predávkovania označila možnosť, podľa ktorej bol spevák presvedčený, že substancia, ktorú vdychuje, je kokaín. Coursonová sa o necelé 3 roky taktiež predávkovala heroínom vo veku 27 rokov.

Fanúšikovská základňa pôvodne prijala teóriu o jeho úmrtí v dôsledku nesprávnej aplikácie veľkého množstva heroínu, v domnienke, že ide o kokaín. Aktuálna knižná výpoveď jeho blízkeho priateľa však so sebou priniesla ďalšie otázniky. Stephen Davis, autor staršej biografickej knihy ‘Jim Morrison: Life, Death, Legend’ (Jim Morrison: Život, smrť, legenda) však akékoľvek novovzniknuté dohady odmieta. Je presvedčený o tom, že ak by spevák bol zahynul vo svojom parížskom nočnom klube Rock And Roll Circus, verejnosť by sa o tom dozvedela už dávno.

Nejasnosti okolo úmrtia Jima Morrisona sú z veľkej miery zapríčinené tým, že po jeho smrti nebola vykonaná súdna pitva. V súlade s francúzskym právnym systémom totiž pitva nie je povinná, pokiaľ súdny lekár neobjaví zreteľné známky násilia, čo sa v prípade smrti frontmana legendárnych The Doors napriek záhadným okolnostiam nestalo. K objasneniu jeho nečakaného odchodu "do večných lovíšť" nám tak pomáhajú len isté nejasné súvislosti, ktoré asi budú predmetom dohadov ešte poriadne dlho. Našťastie nám tento charizmatický hudobník zanechal i kopec výbornej muziky.


Zdroj: nme.com