Predstavitelia ceny Mercury Prize, ktorá je každoročne udeľovaná autorovi najlepšieho britského alebo írskeho albumu, včera vyhlásili nominácie na ročník 2007.

Sú medzi nimi aj albumy dvoch interpretov, ktorí by svoje prvenstvo mohli po prvý krát v histórii súťaže obhájiť. Cena Mercury Prize je alternatívou ku komerčne orientovaným BRIT Awards. Počas 15-ročnej histórie táto prestížna anketa reprezentovala pestrú paletu najrôznejších hudobných žánrov a vplyvov. Medzi predchádzajúcich víťazov patria napríklad Primal Scream s albumom 'Screamadelica' (1992), trip-hopová formácia Portishead s úspešnou prvotinou 'Dummy' (1995), folk-rockový spevák Badly Drawn Boy s albumom 'The Hour of Bewilderbeast' (2000), či raperka Ms. Dynamite so svojím debutom 'A Little Deeper' (2002).

Výber 12 albumov, ktoré majú reprezentovať to najlepšie, čo sa v hudbe na ostrovoch urodilo za posledných 12 mesiacov určujú poverení predstavitelia hudobného priemyslu a odborní kritici z Veľkej Británie a Írska. Album pritom nemusí mať na konte vysokú predajnosť, úspech v hudobných rebríčkoch, či hranosť v rádiách. V minulosti často práve víťazstvo, či len nominácia na Mercury Prize pomohla začínajúcim umelcom dostať sa do povedomia. Okrem toho si víťaz odnesie cenu 20 tisíc britských libier. Zoznam nominovaných albumov na ročník 2007 je nasledovný:

Arctic Monkeys – 'Favourite Worst Nightmare'
Amy Winehouse – 'Back To Black'
Dizzee Rascal – 'Maths + English'
Jamie T – 'Panic Prevention'
Klaxons – 'Myths Of The Near Future'
The View – 'Hats Off To The Buskers'
Bat For Lashes – 'Fur And Gold'
Fionn Regan – 'The End Of History'
The Young Knives – 'Voices Of Animals And Men'
Basquiat Strings – 'Basquiat Strings'
New Young Pony Club – 'Fantastic Playroom'
Maps – 'We Can Create'

Predseda poroty Simon Frith vyjadril spokojnosť: "Výber nominácií tohto ročníka Nationwide Mercury Prize oslavuje mimoriadnu škálu umelcov, ktorí prostredníctvom svojich albumov rozprávajú príbehy, tvarujú nálady, vyjadrujú emócie a pozdvihujú ducha. Tento zoznam dokumentuje bohatý vývoj eklektických talentov, ktoré produkujú hudbu s obrovskou energiou, oduševnením a osobnosťou."

Už tradične je medzi vybranými interpretmi niekoľko vychádzajúcich talentov britskej hudobnej scény. Sú nimi napríklad mladá alternatívna formácia Bat For Lashes na čele s charizmatickou Natashou Khan, či nu-rave šialenci Klaxons. Medzi horúcich favoritov na celkové víťazstvo patrí R'n'B/soulová speváčka Amy Winehouse, ktorá bola do súťaže nominovaná aj pred troma rokmi so svojím debutovým albumom 'Frank'. Ďalším ašpirantom na titul sú post-punkáči Arctic Monkeys. Tí majú na konte minuloročné víťazstvo s albumom 'Whatever People Say I Am, That's What I'm Not'. Šancu na obhájenie prvenstva má i reprezentant urbánneho londýnskeho undergroundu Dizzee Rascal, ktorý Mercury Prize získal v roku 2003 za svoj prvý sólový album 'Boy in Da Corner'. Pre BBC sa priznal, že ho tohtoročná nominácia prekvapila a spomenul si na svoje prvé víťazstvo: "Myslím, že mi to pomohlo získať si uznanie a dozvedeli sa o mne mnohí ľudia, ktorí by o mne inak možno nikdy nepočuli."

Slávnostný ceremoniál vyhlásenia víťaza a udelenia ceny Mercury Prize 2007 sa bude konať 4. septembra.

http://www.nationwidemercurys.com


Zdroj: undercover.com.au, soundgenerator.com, wikipedia.org