Americké duo experimentujúce s hip-hopom, neo soulom, funkom a elektronickou hudbou momentálne pracuje na novom albume. S minuloročným 'St. Elsewhere' získali cenu Grammy za Najlepší alternatívny album roka a ďalšie prestížne ocenenia.

Americké duo experimentujúce s hip-hopom, neo soulom, funkom a elektronickou hudbou momentálne pracuje na novom albume. S minuloročným 'St. Elsewhere' získali cenu Grammy za Najlepší alternatívny album roka a ďalšie prestížne ocenenia.

Formácia Gnarls Barkley, ktorú tvorí DJ, multi-inštrumentalista a producent Danger Mouse a raper/vokalista Cee-Lo Green, dobyla hudobný svet hitom 'Crazy', ktorý bol vo Veľkej Británii vôbec najpredávanejším singlom roka 2006 a získal cenu Future Sounds na MTV European Music Awards 2006. V súčasnosti pripravujú druhý album, ktorý by mal byť hotový do konca roka. Danger Mouse a Cee-Lo Green, ktorí sú na undergroundovej scéne alternatívneho hip-hopu známi už roky, sa zo svojej prvej skúsenosti na poli populárnej hudby poučili. Radi by nahrali album rovnako kvalitný, no vyváženejší ako 'St. Elsewhere'. Danger Mouse, vlastným menom Brian Burton, v nedávnom rozhovore pre Billboard.com zdôraznil, že na novom albume nechcú ďalší megahit typu 'Crazy', ktorý by zatienil ostatné skladby: "Žiadny song nepovažujeme za dokončený, pokiaľ nemáme pokope všetok materiál. Keď budeme mať pripravených dostatok skladieb na vytvorenie kvalitného albumu, pozrieme sa na ne ešte raz a dokončíme ich tak, aby medzi nimi vznikla súdržnosť, a aby sme vedeli, ktoré skladby sa k sebe hodia. Niektoré možno ostanú také, aké sú, a iné sa môžu úplne zmeniť."

Chytľavý megahit 'Crazy' bol prvým singlom v histórii, ktorý sa na čelo britského rebríčka singlov prepracoval len vďaka predaju na Internete. Najprv totiž vyšiel len v digitálnej forme, ktorú si za prvý týždeň zakúpilo a stiahlo vyše 31 000 ľudí, a až týždeň na to sa singel objavil na CD nosiči. Celkovo strávil na vrchole rebríčka singlov v UK až 9 týždňov, čím sa taktiež zapísal do histórie. Od roku 1994, keď prvú priečku na neuveriteľných 15 týždňov ovládli Wet Wet Wet so skladbou 'Love Is All Around' sa to žiadnej skladbe nepodarilo. Singel 'Crazy' mohol prekonať i tento rekord, no po deviatich týždňoch sa duo Gnarls Barkley rozhodlo stiahnuť ho z britských obchodov, aby si túto skladbu ľudia "v dobrom zapamätali a aby sa jej neprejedli". Momentálne má americká speváčka Rihanna, ktorej 'Umbrella' rebríčku singlov úspešne kraľuje už 9. týždeň, šancu 'Crazy' prekonať a asi nehrozí, že by skladbu stiahla z obehu (aj keď sa jej niektorí prejedli už po troch vypočutiach... elá elá, éj éj).

http://www.gnarlsbarkley.com

http://myspace.com/gnarlsbarkley


Zdroj: nme.com, billboard.com, wikipedia.org