Originálne piesne Boba Marleyho odznejú v priestoroch slávneho londýnskeho divadla West End. Na jeho doskách sa totiž odohrá predstavenie stvárňujúce neskoršie roky života jamajskej ikony a reggae hviezdy.

Počas svojho krátkeho života stál vždy na strane chudobného jamajského ľudu a vo svojich piesňach spieval o ich bezmocnosti voči mocným ale i o bezstarostnosti každodenného života. 26 rokov po Marleyho smrti na následky rakoviny začínajú tvorcovia a producenti v Londýne pracovať na muzikáli, vďaka ktorému bude jeho nesmrteľný odkaz opäť inšpirovať masy.

Autorom muzikálu, o ktorého tvorbe sa hovorí už od novembra 2004, bude britský herec a dramatik s africkými koreňmi Kwame Kwei-Armah. Jeho hra Elmina's Kitchen (Elminima kuchyňa) sa pred 2 rokmi stala vôbec prvou hrou čierneho autora v divadle West End. V Kwei-Armahovom scenári k novej hre o Bobovi Marleym by nemali chýbať hity ako 'I Shot The Sheriff', 'No Woman No Cry', 'Jamming', 'Stir It Up', či 'Buffalo Soldier'.

Ďalšou dôležitou osobnosťou, ktorá sa podieľa na príprave muzikálu je producent David Ian (okrem iného produkoval aj britské predstavenia hier Ježiš Kristus Superstar, Evita, Horúčka sobotňajšej noci, Pomáda). Na tvorbe podkladov pre muzikál priamo spolupracuje s Chrisom Blackwellom, zakladateľom Marleyho vydavateľstva Island Records.

Muzikál zatiaľ nemá meno, no David Ian v rozhovore pre Whatsonstage.com zavtipkoval, že sa určite nebude volať "Marley Mia!". Narážal tým na celosvetovo úspešnú hru o skupine ABBA, ktorá s príchodom tretieho milénia odštartovala obrovský záujem o muzikály s príbehom o životoch hudobníkov s ich originálnymi skladbami. Muzikál Mamma Mia! sa 23. augusta v Londýne predstaví už v repríze s neuveriteľným poradovým číslom 3500 a v dňoch 2. až 7. októbra si ho v priestoroch bratislavskej Incheba Expo Arény bude môcť vychutnať aj slovenské publikum (Zdroj informácie: SITA).


Zdroj: Contactmusic.com, Whatsonstage.com, SITA