V októbri sa Nina Hynes predstaví na bratislavskom festivale Nu Jazz Dayz, a tak je dnešná repríza júnového Metra skvelou príležitosťou na predstavenie tejto výnimočnej speváčky. V relácii Metro na STV2 sa dnes okrem nej predstaví aj slovenská skupina Longital.

Vystúpenia Niny Hynes su veľmi atmosférické, s kostýmami a vizuálmi živo reagujúcimi na hudbu. Na Slovensku koncertovala po prvý krát na festivale Pohoda 2006. Jej sólové vystúpenie mnohí zaradili medzi absolútne vrcholy festivalu. Ninu v televíznom štúdiu hrou na klávesy a elektroniku doplní Francúz Fabien Leseure, jeden z jej hudobných "manželov".

Nina sa hrala so zvukovými nahrávkami už vo veku sedem rokov, kedy si spievala s páskami so záznamom zvukov kardiologických zariadení, ktoré jej nosila jej teta zamestnaná v nemocnici. K týmto zvukom nahrávala spev. V tomto čase začala hrať aj na klavír a vo veku osem rokov zložila prvú pieseň 'Big Woman' o mužovi, ktorý sa prezliekal za ženu. Od tých čias sa naučila hrať na gitaru a absolvovala množstvo sólovych vystúpení, v ktorých naživo vrstvila zvuky a sample s použitím gitary, efektových pedálov, lyžíc a čohokoľvek, čo jej prišlo pod ruky. Piesne a hudbu skladá s použitím piana, gitary, počítača a ďalších nástrojov.

Nina koncertovala sólo, s rôznymi skupinami a rôznymi nástrojovými obsadeniami, akustickými, elektronickými a rockovými. Objavila sa na vyše dvadsiatich kompiláciách, soundtrackoch a albumoch. Spolupracovala s množstvom známych hudobníkov, ako sú francúzsky experimentálny skladateľ Hector Zazou a spolupracovník Briana Ena Harold Budd. Speváčka a herečka Jane Birkin (Je t'aime) nedávno nahrala cover Nininej piesne na album s Hectorom Zazou.

Myšlienka predstaviť Ninu Hynes slovenskému publiku prišla od slovenskej skupiny Longital, hudobne aj ľudsky spriaznených kozmopolitných zvukových dizajnérov, ktorí označujú svoje piesne za univerzálny soundtrack k sneniu. Longital vznikol v roku 2000 v Bratislave. Atmosféra miesta na križovatke kultúr a vplyvov ovplyvnila nadžánrový zvuk skupiny, prelínanie piesne a experimentu, elektroniky a akustiky.

Longital je starý názov skaly Dlhé diely, na ktorej členovia skupiny žijú. Skupina vydáva albumy na vlastnej značke Slnko records. Kapelu tvoria dvaja zvukoví cestovatelia Shina (spev, basgitara) a Daniel Salontay (spev, gitara, slak), podporení elektronickým spoluhráčom Xi Di Nim (laptop, organická elektronika, zvuky prostredia, loopy, sample). Koncert Longital je poetická výprava na elektrických psoch do neznámych krajín. Nevidíte violončelo na pódiu? Nečudo, to znie gitara hraná sláčikom.

Reláciu Metro, v ktorej môžete írsky zázrak Ninu Hynes & The Husbands aj slovenských Longital spoznať bližšie, si určite dnes večer o 21.30 na STV2 nenechajte ujsť.

http://www.ninahynes.com

http://www.longital.sk

Zdroj: STV Mailinglist