S blížiacou jeseňou už tradične prichádza aj fanúšikmi vyberanej hudby mimoriadne obľúbený festival Nu_Jazz Dayz_FM. Jeho v poradí už šiesty ročník sa uskutoční 5. a 6. októbra v Hale A bratislavského výstaviska Incheba.

Tento rok nám poctivú dávku príjemnej atmosféry naservírujú špičkoví interpreti zo súčasnej európskej, ale aj domácej scény z nielen striktne nujazzových vôd. Pre každého, kto má chuť stráviť dva dni v spoločnosti ušiam aj duchu lahodiacich tónov otvára 5. a 6. októbra svoje brány špeciálne upravená hala A bratislavskej Incheby. Nu Jazz Dayz_FM už po šiesty krát prináša agentúra Vresk.

Najväčšou hviezdou a lákadlom festivalu je ďalší z úspešných projektov legendárneho labelu Ninja Tune - DJ FOOD. Vďaka šialeným kombináciám a výdatnému samplovaniu môžeme od setu DJ FOOD očakávať originálny a pestrý kaleidoskop abstraktného hip-hopu, neofunku, future jazzu, ale aj ambientu. A to všetko podávané s veľkým citom, vtipom a neuveriteľným nadhľadom.

Vyvrcholením prvého večera bude hudobný zážitok v podaní Boozoo Bajou. Ich zvuk definuje čarovná atmosféra vyvolaná nečakanou kombináciou rozmanitých štýlov ako dub, latino, blues, jazz, reggae, dancefloor či soul.

V piatkový večer pódium ovládnu The Hi-Fly Orchestra a ich akustický jazz s absolútne nákazlivým a heavy tanečným nábojom, ktorý vždy dostane ľudí na parket. Žiadny DJ, elektronika ani sample, iba čistá akustická hudba – to je recept tejto päťčlennej úderky z Nemecka.

Do smutno-krásnych sfér sa následne vydá kritikou aj verejnosťou zbožňovaný český spevák Dan Bárta so svojim úspešným projektom Illustratosphere.

Druhý festivalový deň nakopne Cidequa, jedinečné trio z Rakúska, pohybujúce sa niekde medzi trip-hopom, progresívnym dubom a abstraktným jazzom. Objavovať nové a nepoznané a pritom krásne presne to je Cidequa!

Predčasným vrcholom druhého večera by sa mohlo stať vystúpenie írskej divožienky Nina Hynes. Spolu s Fabienom Leseureom - francúzskym hudobným mágom nám do Bratislavy prinesú svoj atmosférický a snový indie pop.

Aj Slovensko vie čo je to moderný jazz! Otvorenie 6. ročníka nujazzovej fiesty bude mať na starosti domáci bláznivý a hravý cut-up jazzový projekt Foolcut Dušana Vanča a jeho hostí.

Unikátne spojenie ostrieľaných hudobníkov (Peter Lipa jr., Lubor "Umelec" Priehradník, Svetlana Rymarenko ) v zoskupení Nu Folder poriadne rozpáli sobotňajší večer.

A fakt, že si spevák kapely 100 Múch kúpil Rhodes piano nám s nevtieravou ľahkosťou zaspieva táto jednoducho - ekologická a funky-underground kapela s poriadne uleteným imidžom.

www.vresk.sk