Prinášame vám profily účinkujúcich dvojdňového festivalu Nu Jazz Dayz, ktorý sa uskutoční 5. a 6. októbra v bratislavskej Inchebe.

DJ FOOD
Delikatesa pre vaše uši!


Názov projektu DJ Food sa dá najjednoduchšie označiť asi ako potrava (food) pre DJ-ov. No a šéfkuchármi sú samozrejme páni s vycibreným vkusom, ktorí presne vedia, čo vaše uši jedia. Ako prví začali variť DJ FOOD v deväťdesiatych rokoch Matt Black & Jonathan More (Coldcut / Ninja Tune). Po úspešných kompiláciách Jazz Brakes sa projekt postupne rozrastal o ďalších ľudí ako Patrick Carpenter (PC) alebo Strictly Kev. V súčasnosti je to práve Strictly Kev, kto reprezentuje a mieša DJ Food spôsobom, na ktorý je radosť sa dívať a zároveň strháva do tanca. Hedliner festivalu nás pravdepodobne nasýti kombináciou jazzy a funky nálad, bootlegov a hip-hopových beatov plynule prechádzajúcich až do drum n bassových šialeností. Úžasné je, že počas setu Dj Food nikdy neviete čo bude nasledovať ďalej. Pripravte sa na prekvapenia.

www.djfood.org


BOOZOO BAJOU
Nadčasové a uvoľnené!


Po celosvetovom úspechu debutového albumu Satta sa nemecké dubové duo BOOZOO BAJOU vrátilo s novým albumom Dust My Broom na renomovanej značke !K7 Records. Podkladový pocit ich zvuku reflektuje uvoľnený postoj a tempo ktorým produkujú svoju hudbu. Producenti Peter Heider a Florian Seyberth sa svojim novým albumom posunuli ďalej. Zvuk je širší, atmosféra hĺbavejšia a výsledok je hravý a vážny zároveň. Ich tvorbu definuje čarovná atmosféra vyvolaná nečakanou kombináciou rozmanitých štýlov ako dub, latino, blues, jazz, reggae, dancefloor či soul. Jednoducho skvelý hudobný zážitok, ktorý si netreba nechať ujsť.

www.boozoobajou.com


THE HI-FLY ORCHESTRA
Autentický jazzový nárez!


The Hi-Fly Orchestra založili v roku 2005 Jerker Kluge a Florian Riedl. Aj napriek tomu, že muzikanti sú mladí a inšpirovaní všetkými druhmi súčasnej hudby, úmysel bol vytvoriť hudbu, ktorá znie tak dobre ako klasické jazzové nahrávky z blue note era. Jednoducho originálna hudba k tancu, žiadny DJ, elektronika ani sample. A tak vznikla The Hi-Fly Orchestra - akustická jazzová skupina s absolútne nákazlivým a heavy tanečným nábojom, ktorý vždy dostane ľudí na parket. Ťažké a drsné rytmy hrajú bicie, dvojitá basa, kongá a piano za podpory úžasnej dychovej sekcie tvorenej saxofónom a trombónom. Vysoká úroveň hudobného nadania šiestich členov orchestru a originálny zvuk ich nástrojov zaisťuje to najautentickejšie vystúpenie s absolútnou energiou hrania.

www.thehiflyorchestra.de


NINA HYNES
Írska krása!


Nina sa hrala s nahrávaním zvukov už keď mala sedem rokov. Mala vo zvyku zbierať nahrávky pípania zo srdcových prístrojov z nemocnice, kde pracovala jej teta. Potom na tieto zvuky nahrávala svoj spev. Jej debutový album Staros z roku 2002 si vyslúžil nadšené prijatie kritikmi v USA ako aj v rodnom Írsku. Momentálne Nina práve dokončila album s názvom Really Really Do so svojou skupinou The Husbands. S jej najbližším členom Fabienom Leseureom, francúzskym hudobníkom a zvukárom spolu vyrazili na turné a do Bratislavy nám prinesú svoj jedinečný atmosférický a snový indie pop. Vystúpenia Niny často zahŕňajú živé vrstvenie zvukov a samplovanie, používajúc gitarové pedále, lyžice a vôbec čokoľvek čo má práve po ruke. Nina píše piesne na gitare, piane, harfe, počítači alebo hocijakom nástroji ležiac nablízku. To treba vidieť!

www.ninahynes.com


DAN BÁRTA & ILLUSTRATOSPHERE
Jemná rovnováha tónov!


Dan Bárta je osobnosť, ktorá vníma a tvorí hudbu všetkými zmyslami. Cit, emócie a rozum sa v jeho piesňach výborne vyvažujú. Spevák s prirodzenou autoritou a charizmou je držiteľom mnohých cien a česká populárna hudba v ňom našla prirodzený idol, rešpektovaný kritikou a uznávaný poslucháčmi. Od svojej rokovej a muzikálovej minulosti sa Bárta postupne dostal až k skupine J.A.R., ktorá mu otvorila dvere do sveta funku, soulu a rapu. Desať rokov postupne dozrieval až napokon v roku 2001 vydáva svoj už aj textovo autorský album Illustratosphere. Z tohto projektu vyrástla vyhľadávaná koncertná kapela, ktorá v roku 2003 ponúkla ďalšiu citlivú hudobnú výpravu s albumom Entropicture. Na živých vystúpeniach s bezchybne zohratou kapelou sa môžeme na vlastné oči presvedčiť, čo je to nikdy nevytrácajúca sa radosť z hudby.

www.danbarta.cz


CIDEQUA
Objavovať nové a nepoznané!


Jedinečné trio z Rakúska Cidequa sa pohybuje niekde medzi trip-hopom, progresívnym dubom a abstraktným jazzom. Cidequa experimentuje, prepája staré s novým a smeruje tak k unikátnemu futuristickému soundu. Skupina vznikla v roku 2002 a pri svojej tvorbe používa kombináciu analógových a digitálnych nástrojov, perkusií a elektrických gitár. Perkusie, ako aj textovú stránku má na starosti Carl Bodenstein, úlohy zvukového majstra a tvorcu melodických liniek sa zhostil Thomas Wagensommerer a trio uzatvára gitarista Philip Rothensteiner. Objavovať nové a nepoznané a pritom krásne, presne to je Cidequa!

www.cidequa.at


FOOLCUT
Jazzové strihance zo Slovenska!


Hlavou a ústrednou postavou domáceho hravého cut-up jazzového projektu Foolcut, je klavirista - samouk Dušan Vančo. Foolcut vznikol v roku 2004 a od roku 2006 vystupuje aj na živo v zostave obohatenej o elektrickú gitaru (Palo Hubinák), gramofón (DJ Lixx), saxofón (Marián Jaslovský) a speváčku Katku Fecovú. Okrem toho, že Foolcut tiež remixuje už stihol vydať aj zopár EP na svojom netlabeli a na značke Surreal Madrid.

www.foolcut.com


NU FOLDER
Pravý domáci nujazz!


Aj Slovensko vie čo je to moderný jazz! Príkladom je unikátne spojenie ostrieľaných hudobníkov v zoskupení Nu Folder. Mená ako Peter Lipa jr., Ľubor Umelec Priehradník, či Svetlana Rymarenko dokážu svojim majstrovstvom a hráčskymi schopnosťami na mieste vyčariť z každej kompozície príjemný nujazzový zážitok.


STO MÚCH
Vtipná a extravagantná šou!


Skupina Sto Múch vznikla v januári 2005, momentálne ju tvorí šesť členov a svoj prvý koncert odohrala 19. marca 2005 v tradičnej bansko-bystrickej pivárni. Kapela si vymyslela vlastnú škatuľku - ekologický funky-underground, má rada humor a v jej textoch dominujú témy ako verbung, svadba, páračky, láska k zvieratám ako aj hľadanie vlastného ja v dnešnej hektickej dobe. Oku lahodiaci imidž, aeróbno - tanečné prvky ako aj celkové pohybové vyjadrenie pohľadu na svet – to všetko prispieva k čoraz viac stúpajúcej popularite skupiny.

www.stomuch.sk


DJ JUNIOR
Rozdávač kvalitnej zábavy!


Junior je jedným z mála ozajstných mladých djských talentov na slovenskej scéne. Vystihuje ho spájanie štýlov, inteligentné, perfekcionistické a pritom živelné a dynamické poňatie mixovania. Cestu do tajov rytmiky a hudobného cítenia mu otvoril tanec. Neskôr objavil čaro a mágiu gramofónovej alchýmie a očarila ho elektronická tanečná hudba a nové postupy. Prvé, štýlovo pestré Different Parties v Banskej Bystrici odohral spolu so zakladateľmi banskobystrickej scény, neskôr známymi ako Ear Drum Kru. Momentálne žije v Bratislave a hráva po celom Slovensku.

Zdroj: NJD