Október už tradične patrí festivalu Bratislavské Jazzové Dni. Nie je tomu inak ani tentokrát. Na jeho záver vystúpi hviezda svetového formátu.

Podujatie prinesie od 19. do 21. októbra opäť množstvo zaujímavých hostí. Spomedzi domácich účinkujúcich stojí určite za zmienku vystúpenie Mariána Vargu a spoločná show ďalších dvoch špičkových slovenských hudobníkov – Mariána Čekovského a Henryho Tótha.

Zo zahraničia prídu opäť skvelé osobnosti. Z dlhého zoznamu spomeňme napríklad vynikajúceho gitaristu, ktorý hrával s Milesom Davisom. Volá sa Mike Stern a o jeho kvalitách hovorí aj mnohonásobná nominácia na cenu Grammy. Stern sa na BJD predstaví s výnimočným kvartetom hudobníkov. Na saxofón mu bude hrať Bob Franceschini, na bicích sa predstaví Dennis Chambers (spolupracoval aj s Carlosom Santanom) a na elektrickú šesťstrunovú basu Anthony Jackson (partner Paula Simona, Hiromi či speváčky Chaka Khan).

Tohtoročné „džezáky“ – tak ako vždy – majú pestrý a nabitý program. Nemá zmysel spomínať všetkých účinkujúcich, o každom by sa dal napísať samostatný článok. Určite však stojí za to upozorniť na najväčšiu hviezdu aktuálneho ročníka. Je ňou Chick Corea. Po takmer dvadsiatich rokoch sa vracia do Bratislavy, aby tu na záver Bratislavských Jazzových Dní odohral ďalšie zo svojich strhujúcich vystúpení.

Peter Lehotský
Foto: Agentúra Rock Pop Bratislava, archív