Už dnes sa začína séria desiatich koncertov, ktoré pre nás prichystala jazzová partička z New Yorku Waking Vision. Na ôsmich z nich sa spolu s nimi predstaví aj spriaznená formácia Dan Brantigan Quartet.

Amerických hudobníkov na slovenskom turné v oboch zostavách doplní náš bubnujúci svetobežník Martin Valihora a vo štvorici Dan Brantigan Quartet sa predstaví i známy basgitarista a skladateľ Oskar Rózsa.

Program koncertnej šnúry:

piatok 21.9. - Hudobron - Liptovský Mikuláš
sobota 22.9. - Bombura - Brezno
nedeľa 23.9. - Kino Urpín - Banská Bystrica
pondelok 24.9. - Kultúrny Dom - Senica
utorok 25.9. - PKO - Bratislava
streda 26.9. - Historická Radnica - Košice
štvrtok 27.9 - City Klub - Presov - Sidlisko III
piatok 28.9. - Holičstvo - Svidník
sobota 29.9. - Kino Akropola - Kremnica - "Koncert proti ťažbe zlata v Kremnici" - len Waking Vision a John Shannon Solo
nedeľa 30.9. - S-Klub - Levice - len Waking Vision a John Shannon Solo

Po skončení slovenského turné odohrajú Waking Vision a John Shannon koncerty a jv Prahe, kde sa 2.10. predstavia v Meet Factory.

WAKING VISION

John Shannon - gitara, Derek Nievergelt - basgitara, Martin Valihora - bicie

Waking Vision je zvuk vychádzajúci z lásky k životu s neustálou špirálou hľadania a silným spojením s prírodou. Skladá sa z trojice mladých hudobníkov novej generácie kreatívnej scény, ktorí sa stretli počas štúdií na Berklee College of Music v Bostone a v súčasnosti žijú a pôsobia v New Yorku. Hudbu skladá prevažne John Shannon, ktorý hrá na gitaru, s basgitarou sa predstaví Derek Nievergelt, známy zo spolupráce napr. s Terence Blanchardom a na bicie Martin Valihora.

Waking Vision absolvovali 14-koncertné turné po Slovensku v marci 2001, a počas neho nahrali svoj prvý album i televízny záznam z live koncertu v Pezinku. Svojím špecifickým zvukom a spôsobom interpretácie si rýchlo získali záujem poslucháčov v USA, na Slovensku a prostrednictvom nosičov aj v mnohých krajinách sveta. Začiatok koncertu otvorí John Shannon so sólovým vstupom svojho pripravovaného sóloveho projektu, v ktorom spolupracuje s vokalistkou Caroline McMahon. Na koncertoch budú k dispozícii aj všetky tri doposial vydané albumy Waking Vision.

www.wakingvision.com

DAN BRANTIGAN QUARTET

Dan Brantigan - trumpeta, John Shannon - gitara, Oskar Rózsa - basgitara, Martin Valihora - bicie

Po absolvovaní troch úspešných turné po Slovensku sa americký trumpetista Dan Brantigan opäť vracia na Slovensko, aby predstavil svoje elektro-akustické kompozície s vplyvmi moderného jazzu a rôznych etnických kultur. Tentokrat to bude Dan Brantigan Quartet a prináša so sebou popredných hudobníkov kreatívnej New Yorskej scény.

Dan Brantigan je absolventom Berklee College of Music v Bostone v hre na trúbku a v hudobnej produkcii. Jeho elektro-akustické kompozície boli v rokoch 2001 a 2002 predvedené na prehliadke spoločnosti Acoustical Society of America (ASA). Brantigan spoluúčinkoval na otváraní koncertov pre široké spektrum hudobníkov ako LTJ Bukem, Bonnie Raitt, Jackson Brown, Medeski Martin and Wood, Soulive, Les Nubians, Ice T, Waking Vision a mnohých ďalších.

John Shannon hrá na gitaru od svojich siedmich rokov. Študoval Na Berklee College of Music, kde stretol svojich súčasných spoluhráčov. Spolupracoval s mnohými hudobnými skupinami a spevákmi ako napr. Sonya Kitchell či Haale. Je zakladateľom skupín Passenger Messenger a Waking Vision. Momentálne žije v New Yorku a venuje sa príprave svojho sólového albumu, ktorý vychádza na budúci rok vo vydavateľstve Obliq Sound.

Oskar Rózsa absolvoval orchestrálne dirigovanie na Štátnom konzervatóriu a VŠMU v Bratislave. Neskôr študoval kompozíciu filmovej hudby na Berklee College Of Music v Bostone. Ako hudobník (basgitara, klávesy) a producent sa podieľal asi na 50 albumoch rôznych umelcov. Spolupracoval s Dežom Ursínym, Richardom Müllerom, Jarom Filipom, Mariánom Vargom, Janou Kirschner, Ivanom Táslerom a ďalšími.

Intenzívny záujem o bicie priviedol Martina Valihoru ku štúdiu na bratislavskom Konzervatóriu a nakoniec i k získaniu štipendia na slávnej Berklee College of Music v Bostone. Tu sa zoznámil s hudobníkmi, s ktorými zostavil formácie Vaking Vision Trio či Dan Brantigan Quartet. Obrovské medzinárodné renomé mu prinieslo účinkovanie v triu fenomenálnej japonskej klaviristky Hiromi, s ktorou doteraz nahral albumy Brain (Telarc, 2004) a Spiral (Telarc, 2006) a absolvoval niekoľko turné po Amerike, Japonsku a Európe. Na Slovensku spolupracoval s mnohými interpretmi ako napr. Robo Grigorov a MIDI, IMT Smile, Prúdy, Fermáta, Richard Müller, Adriena Bartošová, Juraj Burian, Janko Lehotský či Big Band Gustava Broma.

Na koncertoch Dan Brantigan Quartet si budete môcť zakúpiť ich debutový album 'Becoming', ktorý vznikol počas predminulého turné v roku 2004 na Slovensku, na ktorom spolupracovali muzikanti v tom istom zložení, ako ich uvidíte aj na tohtoročných koncertoch.

www.johnshannonmusic.com
www.martinvalihora.com
www.danbrantigan.com