Skupina maduar sa po 7-ročnej odmlke vracia na hudobnú scénu s albumom 007. Napriek paralele so slávnymi bondovkami, súvisí názov albumu s úplne inými faktami.

V prvom rade ide o poradové číslo albumu (po piatich štúdiových albumoch a jednej Best of kompilácii), taktiež o spomínanú 7-ročnú odmlku, číslo 7 je zároveň šťastným číslom členov skupiny a samozrejme rok vydania padol na rok 2007.

Okrem prvého singla 'One Way Ticket' ponúka maduar ďalších 14 skladieb, ktoré predstavujú komplexné obhliadnutie skupiny za úspešnou minulosťou. Ako uviedol Juraj Matyinko: "Bolo zvláštne ako sa od roku 2006, keď sa konečne ukázala možnosť návratu k interpretačnej činnosti, vyvíjali naše názory na obsah nového albumu. Samozrejme, prvotnou úvahou bolo spraviť úplne nové skladby, aby skupina mohla prezentovať určitý vývoj vo svojej tvorbe. Počas diskusií sme sa ale čoraz častejšie dostávali k tomu, že nám zostali ešte z minulosti určité nevypovedané alebo nedotiahnuté záležitosti. Či už išlo o úspešné single, ktoré boli robené pod tlakom času a museli sme pri nich hľadať improvizované riešenia, alebo o skladby, ktoré zostali pred širokou verejnosťou ukryté a neobjavené. Pritom niektoré z nich boli dokonca určené aj ako single do rádií, mali sa k nim točiť videoklipy, ale rukou osudu alebo zásahom vydavateľstva k tomu nedošlo."

"Preto sme sa rozhodli prehrabať staré archívy a každý z nás si zostavil asi 20 skladieb, ktoré mu boli najbližšie. Bolo fantastické vrátiť sa do obdobia deväťdesiatych rokov a pripomenúť si skladby ako Do it, Anjel, Hafanana, či ďalšie, ku ktorým sa viažu rôzne spomienky, ako z príprav v štúdiu, tak aj natáčaní klipov alebo z vystúpení. Po tejto prvotnej selekcii sme vybrali 14 definitívnych skladieb, ku ktorým pribudla cover verzia hitu One way ticket."

Ladislav Matyinko k tomu dodáva: "Ide o dôstojné uzavretie jednej kapitoly maduaru, a to tak pre nás, ako aj pre našich fanúšikov. A vďaka vydaniu tohto albumu v našom vlastnom vydavateľstve sme mohli konečne slobodne postupovať pri výbere skladieb, ako aj pri výbere singlov do rádií. Vzdali sme tak hold všetkým tým songom, ktoré nás úspešne reprezentovali v Čechách, na Slovensku a Maďarsku, ale aj tým, ktoré zostali nezaslúžene nepovšimnuté. Zároveň sme tak dosiahli, že všetky naše hity z rokov 1994 až 2000 sa ocitli na jednom CD, čo určite poteší hlavne našich priaznivcov."

Za najťažšie pri príprave albumu považujú maduaristi spôsob spracovania známych singlov. Bolo sa treba rozhodnúť, či im dať úplne novú tvár a prispôsobiť ich aktuálnym trendom v tanečnej hudbe alebo im ponechať pôvodnú štruktúru a charakteristické motívy a spraviť im len akýsi facelifting s pečaťou roku 2007. Po dlhých konzultáciách nakoniec prevážil názor nemeniť zásadne charakter a atmosféru skladieb a to hlavne s ohľadom na fanúšikov maduaru.

S touto úlohou sa výborne popasoval varšavský aranžér Mario Szaban, ktorého si členovia skupiny vybrali práve kvôli nezaťaženosti minulosťou. Predmetné skladby nepoznal a mohol tak pri ich rearanžovaní postupovať bez akýchkoľvek obmedzení. Vo Varšave prebiehali tiež nahrávania všetkých mužských vokálov v jednom z najlepších kontinentálnych štúdií Európy – Sound and More ako aj prvotné mixáže skladieb. Takto predpripravený materiál sa presúval do bratislavského štúdia Home Media, kde sa pod dohľadom Maya Hurajta a Martina Kavuliča dospievali ženské vokály (okrem dlhoročnej dvornej vokalistky maduaru Katky Dvořákovej, sa predstavili výbornými výkonmi aj Ivanka Poláčková a Petra Halušková) a zosumarizovali záznamy akustických nástrojov (španielska gitara do skladby La chita sa nahrávala až v Budapešti v štúdiu Utópia).

Na záverečnú mixáž a mastering boli pozvaní zvukoví majstri z pražského štúdia SONO Samuel Pospíšil a Roman Šoltýs. Išlo o vôbec najväčšiu teamovú kooperáciu v histórii skupiny, napriek tomu všetky práce prebiehali bez väčších komplikácií a vo výbornej atmosfére.

"Je skvelé, keď má človek možnosť pripravovať album v takýchto podmienkach. Myslím si, že všetci zúčastnení odviedli vynikajúcu prácu a dúfame, že s nimi budeme môcť robiť aj v budúcnosti, pretože sú nesmierne šikovní a nadaní." - hovorí Juraj. Ladislav ho už len dopĺňa: "Najúžasnejšia na celom albume bola možnosť opäť si prejsť staré rapové pasáže a vypočuť si znovu známe refrény, ktoré v prevedení našich hosťujúcich vokalistiek znejú famózne. Pri niektorých skladbách nám v štúdiu naskakovali až zimomriavky. No a nám z Jurajom nesmierne pomohli posledné 3 roky, kedy sme pravidelne spievali, pretože nám umožnili omnoho väčšiu ľahkosť pri interpretácii našich partov."

Zdá sa teda, že skupina maduar nenechala pri svojom albume nič na náhodu a že priaznivci tohto žánru sa majú na čo tešiť. Už teraz sa do slovenských rádií dostáva nový singel s názvom 'Crying Rain 007', ku ktorému sa v priebehu októbra bude natáčať aj videoklip. Ako zaujímavosť môžeme spomenúť fakt, že práve 'Crying Rain' v pôvodnom znení mala byť tretím oficiálnym singlom debutového albumu skupiny v roku 1994, avšak práve v tom čase došlo k odchodu vtedajších dvoch členov (Barbary a Erika) zo skupiny, a tak sa celá kampaň k albumu zastavila.

Ladislav a Juraj Matyinkovci pripravili k albumu 007 spolu so svojimi hosťami aj nový celovečerný showprogram s názvom Night Fever, ktorý je kombináciou live koncertu skupiny a špeciálnej oldies party. Premiéra programu sa uskutoční 9. novembra v Rimavskej Sobote a bude spojená s krstom nového albumu (krstnými rodičmi albumu budú známi moderátori TV Markíza Marianna Ďurianová a Rasťo Žitný). Po krste je plánovaná koncertná šnúra po celom Slovensku, kde by sa členovia skupiny radi predstavili vo väčšine slovenských miest. Následne sú v pláne koncerty aj v Čechách.

Zdroj: Maduar/M&M Brothers - tlačová správa