Vo štvrtok 11. októbra máte vynikajúcu príležitosť vypočuť si výber z diela Paganiniho, Schuberta, Haendela, Bartóka, Piazollu, ale i mnohých dalších a nechať sa pohltiť nádhernou a pôsobivou atmosférou Klarisiek.

Koncert pod názvom Netradičné dialógy sa uskutoční 11. októbra v Koncertnej sieni Klarisky. Vystúpia tu traja poprední mladí umelci - Slovensko zastúpi vynikajúca Miriam Rodriguez Brüllová s gitarou, z Čiech nás navštívi úspešný mladý violončelista Tomáš Jamník a z Maďarska zavíta výborný huslista Sándor Javorkai.

Miriam Rodriguez Brüllová

Venuje sa sólistickej a komornej hre. Ako aktívna účastníčka majstrovských kurzov pracovala so svetoznámymi gitaristami, ako sú Abel Carlevaro, Alvaro Pierri, Luise Walker, Oscar Ghiglia, Pavel Steidl, John Duarte, Hubert Käppel, Costas Cotsiolis, Zoran Dukić, Aniello Desiderio, Laura Young.

Zúčastnila sa na niekoľkých gitarových súťažiach, kde získala tieto ocenenia: 1. cenu na Súťaži slovenských konzervatórií v Banskej Bystrici r. 1996; 3. cenu na medzinárodnej súťaži Forum Gitarre vo Viedni r. 1996; 3. cenu na Medzinárodnom gitarovom bienále v Kutnej Hore r. 1998. Dvakrát za sebou (v rokoch 1999 a 2000) dostala štipendium ako najlepšia účastníčka majstrovských kurzov na medzinárodnom hudobnom festivale Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí v Španielsku, ktorého súčasťou boli tri recitály v Španielsku a Francúzsku.

Ako sólistka vystúpila s Talichovým komorným orchestrom, s komorným orchestrom Cappella Istropolitana, s orchestrom Štátnej opery Banská Bystrica, s Dámskym komorným orchestrom, s orchestrom VŠMU, so Stamicovým kvartetom. Absolvovala tri koncerty pre veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Rumunsku, veľmi pozitívne hodnotené kritikou v rumunských médiách.

Venuje sa komornej hre v rozličných zoskupeniach: Duo Cordefiato, Trio Nuevo (flauta - gitara - violončelo), kvinteto Corde Armoniche (gitara a sláčikové kvarteto), husle – gitara, violončelo – gitara, spev – gitara, gitarové duo, trio husle – gitara – violončelo.

Je iniciátorkou a umeleckou riaditeľkou medzinárodného hudobného festivalu Bratislavská komorná gitara a festivalu Tatra banka mladým umelcom.
V súčasnosti pedagogicky pôsobí na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni ako asistentka prof. Alvara Pierriho.

http://www.duocordefiato.com

Tomáš Jamník

Hre na vilončelo sa venuje už od svojich piatich rokov. Neskôr pokračoval na Gymnáziu Jána Nerudu s hudobným zameraním, kde študoval u prof. Martina Škampu. Je laureátom mnohých národných a medzinárodných súťaží. V roku 2001 sa stal absolútnym víťazom medzinárodnej Heranovej violoncellovej súťaže, v roku 2002 získal prvú cenu v celoštátnej súťaži konzervatórií v Tepliciach, v roku 2003 bol víťazom interpretačnej súťaže Nadácie Bohuslava Martinů a súčasne získal cenu za najlepšiu intrepretáciu diela Bohuslava Martinů.

Účinkuje na mnohých koncertoch a festivaloch v Českej republike i v zahraničí. Stal sa laureátom 58. medzinárodnej hudobnej súťaže Pražské jaro 2006, kde sa mu podarilo získať mnoho ďalších ocenení (Cena českého rozhlasu, Cena Olega Podgorného, Cena Nadácie Gideona Kleina, Cena Nadácie Pro Harmonia Mundi a iné)

Vystupuje s rôznymi orchestrami (Symfonický orchester FOK, Pražská komorná filharmónia, Komorný orchester Berg, Český študentský orchester)
Avšak venuje sa aj komornej hre (Trio Concertino). K aktívnej účasti si ho na svojich majstrovských kurzoch vybrali Jiří Bárta v Čechách a v zahaničí napr. Heinrich Schiff, Steven Isserlis, Siegfried Palm, Gustav Rivinius či Young-Chang Cho.

V súčasnosti študuje u prof. Josefa Chuchro na Hudobnej fakulte Akadémie múzických umení v Prahe, v rámci ročníka 2006/2007 absolvoval stáž v nemeckej Hochschule für Musik und Theater „Felix Mendelssohn Bartholdy“ u prof. Petera Brunsa.

http://www.tomasjamnik.cz

Netradičné dialógy - 11. október o 19.00, Koncertná sieň Klarisky v Bratislave

Učinkujú:

Miriam Rodriguez Brüllová – gitara /SK/ - http://www.duocordefiato.com
Sándor Jávorkai – husle /HU/
Tomáš Jamník – violončelo /CZ/ - http://www.tomasjamnik.cz

Program koncertu: Haendel, Schubert, Paganini, Ernst, de Falla, Sarasate, Bartók, Piazzolla

Vstupné: 100,- Sk

Zdroj: BKIS