Chcete vidieť naživo kapelu Erica Claptona? The Clash sú vašou srdcovou záležitosťou? Accept vám stále niečo hovorí? Tak čítajte ďalej...

Obľúbený pražský rockový klub pripravil na najbližšie týždne ponuku zaujímavých koncertov. Už v utorok 9. októbra tam vystúpi skupina, v ktorej svoju kariéru začínali takí mágovia ako Eric Clapton, Jeff Beck či Jimmy Page, ktorý vďaka nej postavil inú slávnu kapelu – Led Zeppelin. Áno, do Prahy zavíta blues-rocková modla Londýna šesťdesiatych rokov a jeden z klenotov britskej hudby – The Yardbirds. Vznikli niekedy v roku 1962 a spolu s Rolling Stones a Beatles patrili k priekopníkom. Na konte majú množstvo albumov a hitov, spomeňme napríklad „Evil Hearted You“ či „Shapes of Things“. Vlani skupine vyšla kolekcia živých nahrávok „Live At B.B. King Blues Club“. Je predpoklad, že v Prahe zahrajú rovnako vynikajúco.

V spomínanom klube na Francouzské ulici č. 2 sa potom o dva dni neskôr – vo štvrtok 11. októbra – dostane k slovu bývalý gitarista kultových The Clash - Vince White. Do Prahy prichádza nielen kvôli exkluzívnemu koncertu, ale aj kvôli autorskému čítaniu z jeho knihy „Out of Control: The Last Days of The Clash“, ktoré sa uskutoční o deň skôr. Piesne ako „London Calling“ a „Should I Stay Or Should I Go“ pozná azda každý, ak máte možnosť, nenechajte si čítačku v kníhkupectve Globe na Pštrossové 6 a vystúpenie v Retro Music Hall ujsť.

Tento mesiac je v spomínanom pražskom klube na legendy naozaj bohatý. The Sweet – obľúbená kapela sedemdesiatych rokov – poteší svojich priaznivcov už 17. októbra. Ovplyvnila niekoľko nasledujúcich generácií hudobníkov, Red Hot Chilli Peppers prerobili ich hit „Fox On The Run“. „Ballroom Blitz“ či „Love Is Like Oxygene“ stihol podobný osud v podaní ďalších interpretov. O popularite kapely hovorí aj fakt, že momentálne je na tento koncert v predaji posledná necelá stovka vstupeniek.

Z novembrového programu klubu Retro Music Hall stojí za zmienku spevák Udo Dirkschneider. Jeho projekt U. D. O. slávi dvadsiate výročie. Áno, je to neuveriteľné, ale Accept sa naozaj rozpadol tak dávno. U. D. O. sa v klube predstaví 26. novembra, vstupenky sú v predpredaji už teraz.

Týždeň pred vianocami – 17. decembra – sa pražskému publiku predstavia britskí heavymetalisti Saxon. Na chrbte už majú síce tri krížiky, napriek tomu hrajú stále rovnako svižne ako vo svojich začiatkoch. Saxon sa v našich končinách nevyskytuje až tak často, na Slovensku vystúpil jedinýkrát – v roku 2000. Ak teda patrí táto skupina medzi vaše obľúbené, neváhajte, pretože Saxon síce v rámci decembrového turné k aktuálnemu albumu „The Inner Sanctum“ vystúpi aj v Rakúsku – nebude to však vo Viedni – ale v Salzburgu a Hohenemse. A Praha je predsa len bližšie…

Peter Lehotský
Foto: Retro Music Hall, stránky interpretov