Už tento víkend sa v bratislavskom PKO uskutočnia Bratislavské Jazzové Dni Slovenská sporiteľňa 2007. Je najvyšší čas predstaviť si účinkujúcich. Začíname profilmi Mitsoura z Maďarska, Mariána Vargu, poľského Tomasz Stanko Quartet, amerického Mike Stern Bandu a medzinárodného hudobného telesa Alvik, ktorí sa predstavia počas otváracieho večera v piatok 19. októbra.

Mitsoura (H)

Šesťčlenná maďarská kapela hrá nezameniteľný jazz s nádychom etnickej, aj modernej urbánnej hudby, doplnený o skvelé animácie a svetelnú šou. Počas koncertov zaznejú exotické nástroje, ako napr. kaval, gadulka, bansuri, sitara, sarangi, tabla, ghatam, dholak, kalimba, konnakol, cymbal, ale aj elektronika a live surround. Líderkou kapely je speváčka Mitsou s unikátnym hlasom, ktorý jej zabezpečuje miesto medzi najlepšími gypsy umelcami v Európe. Časopis Cosmopolitan ju označil za "Ženu roka 2002" – preslávila sa ako speváčka romafolkových hviezd Ando Drom, spolupracovala aj so skupinami Bratsch, Chico and the Gypsies a Besh-O-Drom, s najznámejším maďarským saxofonistom László Désom, taktiež s francúzskym režisérom Tonym Gatlifom.

Mitsou – spev, perkusie
András Monori – saxofón, kaval, bansuri, sitar, sarangi, gadulka
Márk Moldvai – klávesy, computer, live surround
Péter Szalai – tabla, ghatam, kalimba, konnakol, perkusie
Miklós Lukács – cymbal
Éva Mandula – animácie

www.mitsoura.eu

Marián Varga

Marián Varga patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti slovenskej hudobnej scény. Počas svojej dlhej hudobnej kariéry koncertoval s legendárnymi Prúdmi, založil prvú artrockovú kapelu v Československu - Collegium Musicum, s ktorou úspešne koncertoval aj mimo socialistického bloku. Po zániku Collegia Musica sa Varga rozhodol pre úlohu osamelého bežca a ako jeden z prvých hudobníkov u nás sa začal venovať konceptu absolútnej improvizácie, čiže komponovaniu hudby v reálnom časopriestore. Nezanevrel ani na piesňovú tvorbu, s Pavlom Hammelom vydali päť albumov a skomponovali prvý rockový muzikál u nás. Marián Varga sa venuje skladaniu filmovej a divadelnej hudby, v ostatnom období nahral album a koncertoval s Moyzesovým kvartetom. Jeho sólové vystúpenie po prvýkrát na BJD určite poteší všetkých jazzových fanúšikov.

www.marianvarga.sk

Tomasz Stanko Quartet (PL)

Tomasz Stanko je renomovaný, svetoznámy poľský trúbkár a skladateľ, pionier jazzovej avantgardy. V šesťdesiatych rokoch založil a viedol legendárnych Jazz Darings, neskôr bol kapelníkom vlastného kvarteta aj kvinteta, v obidvoch prípadoch moderných freejazzových skupín svetového významu. Účinkoval so skoro všetkými jazzovými velikánmi, medzi ktorých sám patrí. V jeho tvorbe je dôležitá aj hudba, ktorú skomponoval pre filmy a divadelné predstavenia. V poslednej dekáde sa jeho hudba zmenila – stala sa prístupnejšou, bez toho aby stratila novátorskú odvahu a živelnosť, ktoré sú Stankovou doménou. So svojim aktuálnym kvartetom nedávno absolvoval vypredané americké turné, ktoré začalo štyrmi koncertmi v newyorskom Birdlande.

Tomasz Stanko – trúbka
Marcin Wasilewski – piano
Michal Miskiewicz – bicie
Slawomir Kurkiewicz – kontrabas

www.tomaszstanko.com

Mike Stern Band (USA)
feat. Bob Franceschini, Anthony Jackson, Dennis Chambers

Mike Stern je jeden z najlepších a najznámejších amerických gitaristov. Začínal v Blood, Sweat and Tears a u Billyho Cobhama. Od roku 1981 hral po boku Milesa Davisa. Ich spoločné hranie trvalo niekoľko rokov. Nachvíľu bolo prerušené iba kôli Sternovmu turné s geniálnym basgitaristom Jacom Pastoriusom. Pod Davisovým vplyvom vznikol aj Sternov debutový album Neesh, ktorý odštaroval jeho kariéru ako sólistu a kapelníka. Odvtedy je jazzovou superhviezdou, na konte má trinásť albumov, množstvo nominácií Grammy a úctihodný zoznam svetoznámych spoluhráčov. V 90 - tich rokoch pokračoval v hosťovaní. Hrával s Davidom Sanbornom, a bol aj pri znovuzrodení formácie The Brecker Brothers. Na BJD sa predstaví ako leader výnimočného kvarteta: na saxofóne Sternov dlhoročný spoluhráč Bob Franceschini, na bicích Dennis Chambers (hrával aj s Johnom McLaughlinom, Carlosom Santanom a Michaelom Breckerom) a na elektrickú šesťstrunovú basu Anthony Jackson (partner Al DiMeolu, Paula Simona, Chick Coreu, Hiromi a speváčky Chaka Khan).

Mike Stern – gitara
Bob Franceschini – saxofón
Dennis Chambers – bicie
Anthony Jackson – elektrická basová gitara

www.mikestern.org
www.myspace.com/mikesternjazz

Alvik (CZ, USA, NOR, F, SK)

Už šesť rokov brázdi skupina Alvik križovatky hudobných štýlov. Od vydania svojho debutového albumu Breathing Geometry v roku 2004 urazila dlhú cestu: Alvik vkročil na priesečník jazzu, triphopu a drum&bassu, pohrával sa s nu- a soul-jazzom. Svoj zvuk kapela vycizelovala do súčasnej podoby – vibrujúca flauta, čulá jazzová rytmika na ráznom kontrabasovom podklade, zvuky piána rhodes a nezameniteľný vokál. Od svojho založenia sú Alvik kapelou medzinárodnou, koncertujúcou tak v Prahe, ako aj v New Yorku. Na BJD vystúpia v dobe pred vydaním druhého albumu, spolu s niektorými hosťami, ktorí sa zúčastnili jeho nahrávania. Na pódiu s Alvikom sa objaví speváčka Tonya Graves a bubeník Martin Valihora, o vizuály sa postará francúzsky VJ Giomh.

Anya – spev
Mishan – gitara, efekty
Petr Tichý – kontrabas
Bharatta Rajnošek – saxofón, flauta, trúbka
Audun Nedrelid – rhodes piáno
Martin Valihora – bicie
VJ Giomh – vizuálne efekty

www.alvik.cz

Zdroj: BJD