Na premiérovú koncertnú návštevu Slovenska sa v nedeľu 21. októbra chystá nórska skupina MoHa! Toto duo je po skupine Supersilent a speváčke Maji Ratkje ďalším zástupcom renomovaného vydavateľstva Rune Grammofon, ktorý sa predstaví v A4 – nultom priestore na Námestí SNP v Bratislave.

Pod názvom MoHa! sa združili nórski hudobníci Anders Hana (gitara, elektronika) a Morten Olsen (bicie, laptop). Hoci ešte nedosiahli tridsiatku, za sebou už majú dva albumy v renomovanom vydavateľstve Rune Grammofon a bohaté skúsenosti z rôznymi žánrami. Paralelne účinkujú v niekoľkých projektoch a skupinách ako sú napríklad N-collective, Noxagt alebo Jaga Jazzist, ktorú videli aj návštevníci piešťanského festivalu Hodokvas pred dvomi rokmi.

Toto mladé duo produkuje elektrizujúce improvizácie jedinečné svojím nábojom, nadštýlovým využívaním prvkov jazzu s noise music a zvukovou kombináciou tradičných nástrojov s elektronikou. Ich skladby sú krátke, no intenzívne. Forma väčšinou vzniká priamo počas hrania na pódiu a kritici ich preto považujú za prototyp skupiny, ktorú je možné vidieť naživo niekoľkokrát po sebe a vždy to bude trochu iné.

Zaujímavosťou ich debutovej návštevy na Slovensku je, že obaja hudobníci sa ešte pred večerným koncertom, ktorý sa začne o 20.00 h objavia v A4 – nultom priestore na tradičných zvukových dielňach. V rámci tohto pravidelného popoludňajšieho workshopu otvoreného pre domácich hudobníkov sú prvým zahraničným hosťom a kto si trúfne, bude si môcť zahrať s nimi.

http://www.n-collective.com
http://www.myspace.com/themoha