V sobotu sa na Bratislavských jazzových dňoch predstaví švédsky gitarista Ulf Wakenius s podporou slovenského AMC tria, rakúska skupina Saxofour, Mark Egan trio a John Abercrombie z USA, známa britská nu jazzová formácia Us3 a na druhom pódiu zahrá Hanka Gregušová band.

Ulf Wakenius & AMC trio (S + SK)

Ulf Wakenius je fantastický švédsky gitarista, vo svete známy od roku 1997, kedy sa stal členom kvarteta Oscara Petersona. Jeho sólovka Summertime sa dostala medzi desať najlepších albumov roka 1998 v americkej jazzovej hitparáde, následne absolvoval úspešné americké turné s vlastnou skupinou. Odvtedy sa objavil po boku plejády svetových hviezd, ako napríklad Pat Metheny, Herbie Hancock, Michael Brecker, Joe Henderson, Viktoria Tolstoy, Toots Thielemans, Benny Golson či Roy Hargrove. AMC trio funguje od roku 1993. Najprv sa orientovalo na interpretáciu jazzových štandardov, v posledných rokoch sa postupne zameralo na vlastnú autorskú hudbu, nevyhýbajúc sa ani funku, latino, swingu a modernému jazzu. Trio spolupracuje s mnohými hosťami, ako Peter Lipa, Matúš Jakabčic, Milo Suchomel, Peter Cardarelli, Tomasz Grzegorski či Ulf Wakenius.

Ulf Wakenius – gitara
Peter Adamkovič – piano
Martin Marinčák – kontrabas
Stanislav Cvanciger - bicie

www.ulfwakenius.com
www.myspace.com/ulfwakenius
www.amctrio.sk

Saxofour (A)

Wolfgang Puschnig, Florian Bramböck, Klaus Dickbauer a Christian Maurer, štyria najlepší a najznámejší rakúski hráči na saxofón – to je Saxofour. Nielen originálny a virtuózny, ale aj humorom a nadhľadom prešpikovaný kvartet odohral už vyše 250 koncertov, mnoho z nich ako doprovodná skupina portugalskej speváčky Marie Joao. Absolvovali aj spoločné turné s legendárnym perkusionistom Donom Aliasom. Na BJD vystúpia so svojim novým programom „Our Favourite Filmsongs“, obsahujúcim s citom, vtipom a fantáziou prepracované filmové témy. Ako sami hovoria, Casanova tancuje s Miss Marple, Yul Brynner s Charlesom Bronsonom.

Wolfgang Puschnig – saxofón
Klaus Dickbauer – saxofón
Florian Bramböck – saxofón
Christian Maurer – saxofón

www.toene.at/saxp4
www.myspace.com/saxofour

Mark Egan trio feat. John Abercrombie (USA)

Mark Egan je jedným z najvýznamnejších a najrešpektovanejších hráčov na bezpražcovú basu. Jeho jedinečný štýl a zvuk je elegantný, ale zároveň premenlivý a všestranný. Eganov nikým neporovnateľný hudobný prínos ocenili pozvánkou do svojich skupín Pat Metheny, Sting, Gil Evans, David Sanborn, John McLaughlin. Na svojich výnimočných sólových albumoch je hudobným prieskumníkom nových zvukových teritórií. Ako úspešný hudobník, producent a manažér vlastného vydavateľstva je stálicou súčasnej jazzovej scény. John Abercrombie je unikátny gitarista, známy predovšetkým zo spoločného hrania s Jackom DeJohnetteom a Daveom Hollandom, a vynikajúcimi nahrávkami pre vydavateľstvo ECM. Anthony Pinciotti je známy newyorský sessionový bubeník, hrajúci aj napríklad s Patom Methenym, Mikeom Sternom a Kennym Baronom.

Mark Egan – basa
John Abercrombie – gitara
Anthony Pinciotti – bicie

www.markegan.com
www.johnabercrombie.com

Us3 (GB)

Us3 založili Geoff Wilkinson a Mel Simpson v roku 1992 v Londýne. Už druhým singlom The Band That Played The Boogie dokázali na seba upozorniť nielen na tanečnej scéne. Nový sound, miešajúci jazzové sample a hiphop nadchol aj majiteľov legendárneho jazzového vydavateľstva Blue Note Records, ktorí dvom producentom dali k dispozícií svoj celý katalóg na ľubovoľné samplovanie. Hneď prvá pesnička sa stala obrovským, celosvetovým hitom - Cantaloop, postavená na základoch Cantaloupe Island, kompozície Herbieho Hancocka. Spôsobila boom nového jazzového, tanečného aj hiphopového zvuku. Súbor odvtedy pokračuje ako Wilkinsonov projekt - ten na každý album či turné pozýva rôznych hostí, absorbuje aktuálne trendy a produkuje vždy súčasný, parádny nujazz. Na BJD sa okrem osvedčených hitov môžeme tešit na repertoár z posledných dvoch, nujazzovo eklektických, vynikajúcich albumov Schizophonic a Say What!?

Geoff Wilkinson – beats
Ed Jones – saxofón
Bryan Corbett – trúbka
Mike Gorman – klávesy
Chris Dodd – basová gitara
DJ First Rate – gramafóny
Gaston – rap
BluRum13 – rap

www.us3.com
www.myspace.com/us3music

Hanka Gregušová band

Hanka Gregušová a jej skupina sa zameriava na obľúbenú prevzatú, aj vlastnú jazzovú tvorbu. Ide o štandardy a známe soulové skladby, ozvláštnené modernými aranžmánmi a štylizáciou do souljazzovej podoby, ktorú skvele vystihuje príjemne zamatovo zafarbený hlas speváčky. Hanka Gregušová je domácemu publiku známa z pravidelných vystúpení s Gabo Jonáš triom, Juraj Kalász triom, a Traditional Bandom Fera Freša. Spolupracovala a vystupovala skoro so všetkými poprednými slovenskými jazzovými hudobníkmi.

Hanka Gregušová – spev
Radovan Tariška – saxofón
Klaudio Kováč – klavír
Marián Ševčík – bicie
bta – kontrabas

www.gregusova.szm.sk

Zdroj: BJD