Pôvodná hudba zo strednej a severnej Európy zmixovaná so súčasnými hudobnými smermi sa bude niesť Spoločenskou sálou PKO počas prvého ročníka bratislavského World music festu.

Hlavnou hviezdou podujatia, ktoré sa uskutoční v piatok 9. novembra, bude fínska Värttinä, jedna z najcenenejších svetových skupín v kategórii world music. Okrem nej sa predstavia poľskí Brathanki, česká Benedikta a slovenské skupiny Družina a Hrdza.

Podobne ako v prípade na Slovensku populárneho Čechomoru, aj v hudbe Värttiny sa miesi romantika starých ľudových nápevov s dravosťou moderného, skoro až punkového zvuku. Výkony živého bubeníka si zas miestami nezadajú s hutnosťou drum´n´bassu. Vystúpenia Värttiny navyše už tradične nie sú čisto o hudbe, ale aj o energii, ktorú tri neustále hopsajúce speváčky a šestica muzikantov prenášajú na divákov.

K Čechomoru bývajú často prirovnávaní aj poľskí Brathanki. Rovnako ako Värttinä, ani Brathanki nemajú problém dojať divákov melancholickým ľudovým nápevom a hneď vzápätí ich rozniesť na kopytách punkovou smršťou alebo roztancovať hudbou na spôsob židovského klezmeru.

Vôbec prvýkrát sa v novembri v Bratislave predstaví česká Benedikta, ktorej hudbe dominujú uhrančivý spev a husle sestier Petry Jankovej a Míšy Váňovej. O ich najnovšom albume Punky dumky píše server world-music.cz ako o "našlapanom nářeze trhajúcom blany reproduktorov".

Na podujatí mapujúcom presahy stredo- a severoeurópskych ľudoviek do súčasnej hudby samozrejme nesmú chýbať ani slovenské kapely Družina a Hrdza. Tá prvá si už stihla urobiť slušné renomé aj vo svete, keď sa ich posledný album dlhé mesiace držal v prvej desiatke celosvetového rebríčka World music charts.

Viac informácií o účinkujúcich, vrátane možnosti zadarmo si stiahnuť ich pesničky a videá, nájdete na stránke Uganda.sk.

Zdroj: Uganda.sk