13. novembra sa v bratislavskom Klube za zrkadlom predstavia dve výnimočné hudobné telesá - slovenské duo Longital a česká formácia Bratři Orffové.

Longital
Longital svoje piesne maľujú. Na plátno života, prírody, veľkomestských semafórov, ševeliaceho oceánu i celkom obyčajných ľudských rituálov.

Hudba a piesne Longital sú univerzálnym soundtrackom ku snívaniu a prebúdzaniu. Speváčka a basgitaristka Shina a gitarista Daniel Salontay založili v roku 2001 skupinu Dlhé Diely. Po personálnych zmenách, piatich albumoch vydaných na vlastnej značke Slnko Records a stovkách koncertov svojich priaznivcov prekvapili zmenou názvu na Longital a dobrodružným albumom Výprava/Voyage (Slnko records 2006), ktorý je dostupný aj na iTunes. Longital je starý názov bratislavského kopca Dlhé Diely, kde títo umelci žijú. Skupina vyjadruje piesňami svoj život, pocity a sny. Okrem gitary, sláku, basy a vokálov využíva táto dvojica aj „živú“ elektroniku, čo predstavuje zvuky prostredia prekvapivo spracované do rytmických slučiek. Koncert Longital je dávkou energie, hudobných farieb, slov a obrazov. Obrazotvornosť hudby Longital si všimli aj divadelní a filmoví tvorcovia, skupina spolupracuje s bratislavským divadlom Gunagu (hra Osamelá 2006/07) a českým divadlom Continuom (hry Kratochvílení 2005, Zatmění 2006/07). Longital je predovšetkým koncertná skupina, ktorá sa okrem Slovenska a Čiech už predstavila aj v Poľsku, Anglicku, Írsku, Nemecku, Francúzsku, Maďarsku, Rakúsku, Švajčiarsku, Fínsku, Rusku. V roku 2005 Longital zabodovali „top ten“ ocenením v súťaži remixov britských Coldcut (Ninja Tune). Doteraz najvýraznejším zahraničným úspechom Longital bolo pozvanie na spoločné turné s írskymi The Frames.
Koncert Longital 13.11. v klube Za zrkadlom bude jediným bratislavským vystúpením skupiny do konca roku 2007. Okrem skladieb z existujúcich albumov poprvýkrát zaznejú aj nové, doteraz nevydané piesne.
Longital.com
Myspace.com/longital

Bratři Orffové
Bratři Orffové sú folkovo-elektronicko-jazzový zázrak. Sedemčlenná zostava hrá slnečnú hudbu so zasnenými textami a otvoreným srdcom.

Voľné, temer súrodenecké združenie Bratři Orffové začalo písať prvú stranu svojej nu-folkovej kroniky v roku 2002. Milovníci folkadelického ducha a domácich počítačov Lukáš Novotný, Ivánek Gajdoš a Matouš Godík (aka ZKA4T) vdýchli život svojmu snu o pesničkárstve nového tisícročia na trase Krnov (Manchester českého východu) – Praha – Bingriwingri. Potom, čo sa ich prvé kusy Sova a Onyta Almyin objavili na kompiláciách Algidance II a chilloutovom CD časopisu Ultramix, rozhodla sa mierne nesmelá trojica pre vydanie debutového disku s názvom Bingriwingri (Quazi Delict Rec. 2005). Pod Bratskou prísahou naň prizvali aj hostí zo spriazneného Floex bandu, bratislavských Frogski Pop, alebo Filipa Míška z Khoiby. Príbeh tajomného mesta Bingriwingri sa Orffovci pokúšajú rozmotať i v živej sedmičlennej zostave (Lenka Korousová, František Škrla, Libor Martiník, Petr Dula & Břetislav Koláček). Melancholickú folkovú špinu hravo prikrývajú akustickými zvukovými linkami a vytvárajú tak podivuhodné freak-folkové vlnenie. Neprehliadnuteľný frontman Ivánek Gajdoš hypnotizuje publikum svojo dadaisticky intímnou spoveďou a zemitú pesničkárku tradíciu povznáša k novým a neotrelým folkovým zámkom.
Bratriorffove.net
Myspace.com/bratriorffove

13.11.2007 Bratislava, Klub Za zrkadlom, 20:00
vstupenky v prepdredaji 200,- (Dr. Horák, Artforum, Nepal), na mieste 250,-