Kto by si nepamätal presladenú švédsku dance-popovú kapelu Ace of Base a mierne infantilnú dánsku formáciu Aqua?

Akoby sa obe cukríkové severské kapely dohodli, v uplynulých týždňoch ohlásili, že chystajú návrat na koncertné pódiá. Aqua plánuje i vydanie kompilácie a Ace of Base dokonca pracujú na novom albume.

Členovia skupiny Aqua - Søren Rasted, Claus Norreen, René Dif a Lene Nystrøm Rasted, v piatok na tlačovej konferencii v dánskej TV2 Nyheder oficiálne potvrdili svoj comeback. V rámci neho majú v pláne odohrať takmer 30 koncertov a vydať svoj tretí album '4-Inch Subwoofer', ktorý bude zrejme zbierkou starších hitov obohatenou o niekoľko nových skladieb.

Aqua sa preslávila pred desiatimi rokmi vydaním hitu 'Barbie Girl'. Kapela má na konte albumy 'Aquarium' (1997) a 'Aquarius' (2000) a takmer 30 miliónov predaných albumov a singlov po celom svete. Skupina sa rozpadla v júli 2001 po tom, ako speváčka Lene počas turné skolabovala na pódiu z vyčerpania z náročného programu kapely. Ako jedna z príčin sa taktiež uvádzal milostný trojuholník René-Lene-Søren a vnútorné rozpory v kapele.

Ace of Base ešte minulý mesiac na svojej stránke oznámili, že v novembri odohrajú dva koncerty. Ich počet odvtedy narástol a kapelu čaká do konca roka 9 vystúpení v Rusku, Dánsku, Estónsku a Litve. Štvorica Jenny Berggren, Jonas Berggren, Linn Berggren a Ulf Ekberg taktiež ohlásila nahrávanie nového albumu so slovami: "Opäť sme v štúdiu, s toľkou inšpiráciou ako nikdy predtým." Ich piaty štúdiový album by mal vyjsť na jar budúceho roka.

Prelomovým pre Ace of Base bol singel 'All That She Wants', ktorý vyšiel v októbri 1992. Táto skladba bola unikátnou kombináciou dub-reggae a popu, ktorá sa stala ich typickým zvukom. Nasledovali nemenej úspešné single 'The Sign', 'Living in Danger' a 'Don't Turn Around'. Do konca roka 1994 boli Ace of Base v celosvetovom merítku jednou z najúspešnejších kapiel. Po debutovom 'Happy Nation' z roku 1992 (v USA vyšiel o rok neskôr ako 'The Sign') však vydali menej úspešné albumy 'The Bridge' (1995) a 'Flowers' (1998, v USA ako 'Cruel Summer') a ich zatiaľ posledný album 'Da Capo' (2002) bol úplným prepadákom, ktorý navyše vyšiel iba v Európe a Japonsku.

Zdroj: Undercover.com.au, Aqua.dk.tp, Aceofbase.com, wikipedia.org