Americká heavy metalová skupina Metallica chystá na jar 2008 vydanie svojho deviateho štúdiového albumu. Členovia skupiny odhalili, že nové skladby budú v mnohom pripomínať ich tvorbu z 80. rokov.

V rozhovore pre denník San Francisco Examiner to potvrdil bubeník Lars Ulrich: "Tieto nové skladby odrážajú niektoré naše veci z 80. rokov - dlhé, epické jazdy naprieč rôznym hudobným krajom, rozbúrenejšie, ale oveľa melodickejšie." Ulrich taktiež odhalil niektoré zvláštne pracovné názvy skladieb, na ktorých kapela v posledných mesiacoch pracovala. Boli medzi nimi názvy ako '19', '10', 'German Soup' ("nemecká polievka"), 'Glass Cow' ("sklenená krava") a 'Black Squirrel' ("čierna veverička").

Metallica pri tvorbe nového albumu využila služby iného producenta ako pri posledných štyroch štúdiových počinoch 'Metallica', 'Load', ReLoad' a 'St. Anger'. Po 12 rokoch Boba Rocka na pozícii hlavného producenta platne vystrieda Rick Rubin, ktorý má vo svojom hudobnom životopise na konte spoluprácu s hudobníkmi ako Beastie Boys, Run-DMC, Red Hot Chili Peppers, Mickom Jagger, Johnny Cashom, Rage Against The Machine, System Of A Down, Kid Rock, Linkin Park a s mnohými ďalšími zvučnými menami rocku, metalu i urban music.

"Kvôli našej vlastnej potrebe, aby sme zostali kreatívni, museli sme začať pracovať s úplne inými podmienkami a dynamikou. Takže sme sa museli zbaviť našich obranných mechanizmov a stereotypov a je veľmi osviežujúce mať opäť nové výzvy. Rick zobral všetko, čo sme kedy vedeli o nahrávaní skladieb, a obrátil to naruby." - povedal o angažovaní nového producenta Lars, ktorý je spolu s frontmanom a spevákom Jamesom Hetfieldom v súčasnej zostave jediným zakladajúcim členom Metallicy.

Metallica cez víkend odohrala svoj jediný koncert v tomto roku, no diváci školskej charitatívnej akcie v Kalifornii nemali možnosť počuť čisto nové skladby z pripravovaného albumu. Na tradičnom podujatí, ktoré už od roku 1986 zbiera financie na pomoc postihnutým deťom zo školy Bridge School, nikto nevedel, čo od legendy hard rocku očakávať.

Vyzretí rockeri prekvapili počtom cover verzií, ktoré na koncerte odohrali. V ich prevedení odzneli skladby ako 'I'm Only Happy When It Rains' od Garbage, 'Brothers In Arms' od Dire Straits, 'I Just Want To Celebrate' od Rare Earth či 'Turn The Page' od Boba Segera. Z vlastných skladieb odzneli klasiky 'Disposable Heroes', 'All Within My Hands' a napokon i 'Nothing Else Mathers'.

Na charitatívnej akcii vystúpili i Jerry Lee Lewis, John Mayer, My Morning Jacket, Tegan & Sara, Regina Spektor, Tom Waits a samozrejme organizátor podujatia - Neil Young.

Zdroj: Nme.com, Undercover.com.au, wikipedia.org