Znie to neuveriteľne, ale je to tak. Devätnásťročná Moraváčka je nominovaná na azda najprestížnejšiu hudobnú cenu. Ako sa jej to vlastne podarilo?

Nenápadná dievčina z Valašského Meziříčí – Markéta Irglová (1988) – sa už od malička venovala spevu a klavíru. Keď mala trinásť, zoznámila sa v rodnom meste s frontmanom írskej skupiny The Frames Glenom Hansardom. O tri roky neskôr odišla z domu a začala s kapelou koncertovať po celom svete.

Vlani dostali spolu s Glenom ponuku stvárniť hlavné úlohy vo filme bývalého člena skupiny, režiséra Johna Carneyho. Príbeh českej emigrantky a dublinského pouličného muzikanta pod názvom „Once“je na prvý pohľad klasickou „love story“. Pod ňou však nájdeme určite oveľa viac, veď film, ktorý sa natáčal necelé tri týždne a stál iba 175 000 dolárov, oslovil aj slávneho Stevena Spielberga. Spevák Bob Dylan si po návrate z kina zaobstaral kontakt na The Frames a pozval ich na svoje najbližšie turné. Zároveň ich požiadal, aby nahrali pesničku do jeho životopisného filmu.

Medzi tým sa nízkorozpočtové dielo dostalo v USA na základe úspechov na niektorých filmových festivaloch do širšej distribúcie. Film sa môže pochváliť nielen tým, že za prvé tri mesiace zarobil tri milióny dolárov a v tomto trende pokračuje ďalej (tržby sa prehupli už cez desať miliónov). Markéta Irglová a Glen Hansard sú nominovaní na cenu Grammy v kategórii „Najlepší soundtrack“ a „Najlepšia filmová pieseň“. Aj keby 20. februára 2008 akademici rozhodli inak a motyka nevystrelí, už len samotná nominácia je obrovský úspech. Pripomeňme, že v posledných rokoch získali v tejto kategórii ceny také filmy ako „Americká krása“ (Thomas Newman), „Pán prsteňov“ (Howard Shore), „Robin Hood“ (Bryan Adams) či „Streets Of Philadephia“ (Bruce Springsteen).

Dnes vám v podobe traileru prinášame pilotnú pesničku „Falling Slowly“ k filmu „Once“, ktorú napísali a naspievali Markéta s Glenom spoločne. V Čechách mal film premiéru koncom októbra, o tej slovenskej nie je zatiaľ nič známe.



Troška rockovejšiu – albumovú verziu tejto piesne – si spolu s ďalším klipom môžete vychutnať tiež. Ozaj, a v súvislosti s týmto filmom sa hovorí aj o Oscaroch. Uvidíme, či nominácia „Najlepší zahraničný film“ prinesie sošku práve jemu. A, samozrejme, držíme palce...

Peter Lehotský
Foto: Getty Images, Bontonfilm