Tento jedinečný zjav na svetovej hudobnej scéne má svoje pôsobisko doslova za rohom - vo Viedni. Koncertným vystúpeniam 11-členného orchestra tradične predchádza návšteva trhoviska a nákup čerstvej zeleniny. Práve z nej si totiž Viedenský zeleninový orchester vyrába svoje hudobné nástroje - mrkvové flauty, tekvicové bubny či zelerové bongá.

Zeleninový orchester bol založený v roku 1998. Okrem 11 hudobníkov pozostáva aj zo zvukového technika a VJ-a. Tento jedinečný orchester hráva po celej Európe a má za sebou i vystúpenia v Ázii. Okrem koncertovania sa členovia orchestra v rámci tohto projektu prostredníctvom workshopov venujú aj vzdelávaniu tých, ktorí majú o tento netradičný druh umenia záujem.

Zeleninový orchester nepozná v hudbe žiadne hranice. Ich vystúpenia sú kombináciou súčasnej avantgardy, experimentálnej elektroniky a noise-u s rytmickým tanečným houseom, free jazzom či s dubom, no určite by sme netriafali mimo ani keď by sme ich hudbu označili pojmom world music.

Nasledujúce video dokumentuje prácu tohto výnimočného hudobného telesa od nákupu, cez výrobu inštrumentov a skúšku pred predstavením, až po samotný koncert.



Zdroj: Gemueseorchester.org