Biografický film s názvom Control, ktorý ste si pred niekoľkými týždňami mohli pozrieť v slovenskej premiére na Filmovom festivale Bratislava 2007, vyjde vo februári budúceho roka aj na DVD.

Control je filmovým stvárnením príbehu frontmana legendárnej post-punkovej kapely Joy Division, Iana Curtisa. Režisérom filmu je Anton Corbijn, ktorý v čase fungovania kapely pracoval ako jej fotograf a režisér videoklipov. Okrem toho má na konte aj spoluprácu s hudobnými stálicami ako U2 a Depeche Mode a mnohými ďalšími.

Predlohou k filmu bol román Touching From a Distance ("Dotýkať sa z diaľky"), ktorý napísala vdova po spevákovi, Deborah Curtis. Joy Division vydali svoje debutové EP 'An Ideal for Living' v júni 1978, o rok neskôr vyšiel ich prvý album 'Unknown Pleasures'. Napriek veľkému úspechu však prišli nešťastné chvíle, pretože Ianovi Curtisovu lekári zistili epilepsiu, vďaka čomu bolo preňho čoraz náročnejšie vystupovať naživo.

V predvečer ich prvého amerického turné v máji 1980 spáchal spevák samovraždu. Po jeho smrti vyšiel druhý album s názvom 'Closer', ktorý obsahoval aj ich najväčší hit 'Love Will Tear Us Apart'. V nasledujúcich rokoch zostávajúci členovia Joy Division sformovali dnes už legendárnu kapelu New Order, s ktorou v 80. a 90. rokoch prinášali nový zvuk alternatívneho rocku vďaka kombinovaniu post-punku s vplyvmi elektronickej tanečnej hudbu ako house a techno.

Okrem filmu, v ktorom sa v hlavných úlohách predstaví britská herečka Samantha Morton (Minority Report, Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek) v roli Deborah a bývalý spevák Sam Riley v roli Iana, bude DVD obsahovať aj vystrihnuté scény, komentár režiséra a video o nakrúcaní videoklipu ku skladbe 'Atmosphere'.

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org
Foto: Allmusic.com, Joydivision.homestead.com