Naznačuje to už názov albumu - 'Accelerate', ktorý legendárna alternatívno-rocková kapela zverejnila v posledný deň minulého roka v rozhovore pre Q Magazine. Že to s R.E.M. s novým albumom myslia vážne, potvrdzuje aj nová zaujímavá forma jeho propagácie.

Frontman Michael Stipe o albume, ktorý vznikal v štúdiách v kanadskom Vancouveri a írskom Dubline, prezradil, že je "najrýchlejší, aký spravili počas 20 rokov". Sami sa o tom budeme môcť na vlastné uši presvedčiť v apríli, kedy by sa mal album objaviť v predaji. Na rozdiel od ich posledného štúdiového albumu 'Around the Sun' z roku 2004, je údajne omnoho dynamickejší a gitarovejší.

"Myslím, že skladby na 'Around the Sun' sú skvelé, ale počas jeho nahrávania sme akoby stratili naše spoločné zameranie ako kapela. Teraz je toto zameranie naspäť. A je ostré ako britva." - dodal Stipe, ktorý podobne ako jeho kolega basgitarista Mike Mills oceňuje prínos producenta Garreta "Jacknife" Leeho, známeho vďaka práci s britskými indie kapelami.

Okrem názvu albumu je už potvrdených aj 6 skladieb, ktoré by sa na ňom s najväčšou pravedpodobnosťou mali objaviť - 'Until The Day Is Done', 'Living Well Is The Best Revenge', 'Mr Richards', 'Staring Down The Barrel Of Middle Distance' a 'I'm Gonna DJ', ktorú R.E.M. pravidelne hrávali už na svojom svetovom turné k predchádzajúcemu albumu v rokoch 2004 a 2005.

Ďalšími skladbami na albume by mohli byť 'Accelerate', 'Hollow Man', 'Horse to Water', 'Houston', 'Man Sized Wreath', 'Sing for the Submarine' a 'Supernatural Superserious'.

R.E.M. sa pre propagáciu svojho nového albumu rozhodli využiť bohaté možnosti Internetu a prišli so zaujímavým projektom Ninety Nights ("90 nocí"). Od 1. januára až do 1. apríla, kedy je naplánované vydanie albumu 'Accelerate', prinesú na stránke Ninetynights.com každý deň nové 30-90 sekundové video.

Po zverejnení prvého videa, ktoré viac pripomína zábery z filmu Záhada Blair Witch ako prezentáciu hudobnej tvorby, bude zaujímavé sledovať, kam sa bude projekt ďalej uberať. Druhé video by sa na stránke malo objaviť v priebehu dnešného dňa. Skalných fanúšikov iste poteší aj možnosť postupného sťahovania všetkých klipov v HD verzii.

Zdroj: Nme.com, Murmurs.com, wikipedia.org
Foto: Remhq.com