Spevák z Oasis, bývalý frontman Stone Roses a trojica basgitaristov z projektu Freebass - Andy Rourke (The Smiths), Peter Hook (New Order) a Gary "Mani" Mounfield (Primal Scream) spoja svoje sily, aby vytvorili superkapelu z Manchestru.

Stane sa tak na dobročinnom podujatí Manchester Vs. Cancer ("Manchester proti rakovine"). Organizátori podujatia pre britský denník The Sun prezradili: "Liam a Ian Brown plánujú podporiť Freebass svojimi vokálmi a spravia tak svoju úplne prvú spoločnú koncertnú šou. Bude to jedna z najväčších hudobných udalostí roka - fanúšikovia hudby z Manchestru budú v rock'n'rollovom nebi."

Na treťom ročníku veľkolepej charitatívnej akcie, ktoré sa uskutoční 23. februára v priestoroch manchesterskej MEN Areny, by sa mali predstaviť aj kapely The Verve, Happy Mondays, Inspiral Carpets a James.

"O tohtoročnej šou sa bude hovoriť ešte roky. V zozname účinkujúcich máme niektoré z najvýznamnejších kapiel súčasnosti, ako aj skutočné legendy." - povedal otec myšlienky podujatia Andy Rourke - bývalý basgitarista legendárnych The Smiths, ktorý v súčasnosti pôsobí ako člen indie kapely Freebass.

Tá netradične pozostáva z trojice basgitaristov. Jej ďalšími dvoma členmi sú bývalí "basáci" legendárnych kapiel New Order a Primal Scream - Peter Hook a Gary Mounfield, známy pod prezývkou Mani. V rámci projektu Freebass, ktorý funguje od roku 2004, spolu napísali už množstvo skladieb, no problémom bol chýbajúci vokalista - duo Liam Gallagher a Ian Brown by však malo byť viac než postačujúce!

Freebass údajne plánujú v tomto roku vydať debutový album, na ktorom by sa mali objaviť aj vokalisti Tim Burgess, známy z pôsobenia v indie rockovej úderke The Charlatans či zo spolupráce s Chemical Brothers, a frontman škótskych Primal Scream - Bobby Gillespie.

Superkapela by sa mala predstaviť aj na niektorých britských letných festivaloch, vrátane Glastonbury Festivalu, V Festivalu a The Isle of Wight Festivalu, ktoré každoročne patria k úplným vrcholom festivalovej sezóny na britských ostrovoch.

Vytváranie superkapiel je britskou špecialitou - jedným z nájznámejších zoskupení, ktoré bolo označené týmto názvom, bol projekt The Travelling Willburys, ktorý v roku 1988 vytvorili gitarista The Beatles George Harrison, zakladateľ The Electric Light Orchestra - Jeff Lynne, a americké legendy Bob Dylan, Tom Petty a Roy Orbison.

Medzi špecialistov na vytváranie nových hudobných projektov patrí rozhodne aj frontman Blur - Damon Albarn, ktorý spoločne s basgitaristom legendárnych punkerov The Clash - Paulom Simononom, bývalým členom The Verve - gitaristom Simonom Tongom, a jedným z najvýznamnejších afrických hudobníkov - bubeníkom Tony Allenom, v roku 2005 sformoval superkapelu The Good the Bad and the Queen.

Zdroj: Music-news.com, Nme.com, wikipedia.org