Rocková legenda a jedna z najlepšie zarábajúcich kapiel sveta opustila po 16 rokoch britské vydavateľstvo EMI, ktoré tak prišlo o ďalšiu veľkú hviezdu. Rolling Stones navyše podpísali novú zmluvu s konkurenčným vydavateľstvom Universal Music.

Nový šéf vydavateľstva, Guy Hands, začiatkom týždňa ohlásil prepustenie 1500-2000 zamestnancov a prvá vážna reakcia na seba nenechala dlho čakať. Partička okolo Micka Jaggera je tak ďalšou veľkou hviezdou, ktorá rázne vyjadrila svoju nespokojnosť so súčasným dianím v EMI. Podľa správ britského denníka The Times podpísala legendárna kapela nový kontrakt na jeden album s vydavateľstvom Universal Music.

Ten začne platiť v máji, po vypršaní ich aktuálnej zmluvy s EMI, na základe ktorej si za posledných 5 rokov na účet pripísali 14 miliónov libier (cca. 630 miliónov korún). Omnoho viac však zarobili na koncertovaní, preto sa najmä vďaka dvojročnému Bigger Bang tour v minulom roku stali najlepšie zarábajúcou kapelou.

Rolling Stones sú tak po Paulovi McCartneym a kapele Radiohead ďalšou "veľkou rybou", ktorá sa rozhodla nepredĺžiť zmluvu s EMI a vydať sa inou cestou. Kým Paul McCartney sa stal prvým interpretom vydavateľstva založeného vlastníkmi známej siete kaviarní Starbucks a Radiohead zvolili ešte alternatívnejšiu cestu vydania svojho albumu cez svoju webovú stránku, Rolling Stones pre svoj ďalší album nenechali nič na náhodu.

Ihneď po rozhodnutí opustiť EMI podpísali zmluvu na jeden album s konkurenčným vydavateľstvom Universal Music. "Členovia kapely sa tešia na spoluprácu s Universal Music a sú nadšení z tejto novej príležitosti." - povedal v oficiálnom vyhlásení hovorca The Rolling Stones.

"Stouni" taktiež ohlásili vydanie live CD so záznamom z koncertu z New Yorku v roku 2006, ktoré by malo doplniť uvedenie nového dokumentu Martina Scorseseho o legendárnej kapele do svetových kín. Malo by sa tak stať v apríli, no film 'Shine a Light' sa dočká svetovej premiéry už 7. februára, kedy otvorí Berlínsky filmový festival. Účasť na predstavení potvrdil známy režisér aj členovia kapely.

"Sme úplne nadšení, že budeme mať svetovú premiéru tohto úžasného filmu ako otvárací film," povedal riaditeľ festivalu Dieter Kosslick. "Martin Scorsese v ňom pre veľké plátno verne zachytil podstatu tejto ikonickej kapely."

Zdroj: Nme.com, Music-news.com, wikipedia.org