Bratislavská skupina Longital vo štvrtok 7.februára štartuje svoju koncertnú sezónu v klube Soniclab, v bývalých priestoroch legendárneho New Model Clubu na Obchodnej 2. Na prvom tohtoročnom koncerte predstavia aj svojho nového elektronického spoluhráča Lemur Jazz Mutant, jediného svojho druhu na Slovensku.

Longital zároveň odštartujú aj sériu živých koncertov v Soniclabe – ktoré sa pod značkou Soniclive budú konať každý štvrtok od 20:00.

Longital je dnes európskou koncertnou skupinou. Shina a Dano Salontay sa striedali na pódiách s menami ako Moloko, Ralph Myerz, Tujiko Noriko, Lali Puna, The Levellers, Black, Medeski, Martin and Wood, či Nina Hynes. Pred rokom absolvovali európske turné s írskou skupinou The Frames, ktorej spevákom je Glen Hansard, hviezda filmu Once.

Do diskografie Longital nedávno pribudli dve zberateľské špeciality: živá nahrávka hudby k filmu Aelita a soundtrack k hre "Zatmění/Eclipse" českého divadla Continuo. Obe nahrávky vyšli v digitálnej podobe na mp3 serveri Slnko records, www.slnkodigital.sk.

Po štvrtkovom koncerte v Bratislave Longital pokračujú až do konca februára v Čechách, 16. februára sa zastavia aj v Martine, v klube Muzeum. Posledná príležitosť zažiť Longital ako psychedelickú kapelu v zlatých kabátoch na zlatej scéne či ako techno DJov bude 12. a 13. marca v divadle F7 – Gunagu, na derniérach hry "Osamelá". Naposledy budete môcť počuť piesne a hudbu, ktoré vznikli špeciálne pre túto hru.

V marci sa Longital objavia na pódiách niekoľkých slovenských miest a v apríli, po spoločnom koncerte s francúzskou skupinou Volapuk odcestujú zahrať si v Marseille a na festivale Electro Shoc.

"Longital sú jin a jang, žena a muž, slnečno i daždivo. Oheň, voda, vzduch i zem - nie v súboji živlov, ale v súzvuku..." - napísali české Lidové noviny.

Zvuk skupiny sa s nevídanou eleganciou pohybuje mimo hranice žánrov, a prináša vo svojich textoch poetiku z miesta, v ktorom ju opustil Dežo Ursiny. Hudba Longital je univerzálny soundtrack k snívaniu a zobúdzaniu, koncerty sú dávkou energie, hudobných farieb, slov a obrazov.

www.longital.com
www.myspace.com/longital

Zdroj: elek