Kto by si nepamätal plyšáka menom Flat Eric z videoklipu 'Flat Beat', ktorým sa preslávil Quentin Dupieux, známy pod pseudonymom Mr. Oizo? Francúzsky electro producent si vďaka tomuto hitu spravil meno a aj keď v mainstreame dlho nepobudol, jeho originálna tvorba počas poslednej dekády sľubuje skvelú tanečnú šou. Možno aj spolu s Flat Ericom, to v lete predvedie na festivale Bažant Pohoda.

Organizátori festivalu túto informáciu síce zatiaľ oficiálne nezverejnili, no ak je na jeho oficiálnej stránke Myspace.com/oizo3000 uvedené "Jul 18 2008 - POHODA FEST - BRATISLAVA" môžeme si byť istí, že Mr. Oizo vystúpi v piatok 18. júla na vojenskom letisku pri Trenčíne.

Mr. Oizo momentálne pracuje na svojom treťom albume, ktorý by mal vyjsť ešte pred letom. Na Pohode sa teda v jeho sete dočkáme čerstvých noviniek ale určite i starších skladieb z albumov 'Analog Worms' (1999) a 'Moustache (Half a Scissor)' (2005).


Mr. Oizo - 'M-Seq'

Francúzsky producent vydávajúci na značkách F Communications a Ed Banger na seba prvýkrát upozornil v roku 1997 EPčkom 'M-Seq' a rovnomennou skladbou. Vo videoklipe po prvýkrát použil vtedy vo Francúzsku bežne zohnateľného plyšáka menom Flat Eric. Ten sa však preslávil až neskôr, keď Dupieux režíroval sériu reklám na jeansy Levi's, v ktorých tohto plyšáka spolu so svojou hudbou použil.

Neskôr ho obsadil aj v hlavnej úlohe svojho dnes už legendárneho klipu k tracku 'Flat Beat'. Song, ktorý zaradil až na koniec tracklistu svojho debutového albumu 'Analog Worms' ako bonusovú skladbu, sa v roku 1999 dostal na prvú priečku britského rebríčka singlov a obrátil naruby celý hudobný svet.

Vystúpenie Quentina Dupieuxa sľubuje pestrú kombináciou electra, houseu, inštrumentálneho electro-hip-hopu a vlastne čohokoľvek čo spadá do škatuľky electronica. Druhým videom na ochutnávku jeho všestranného hudobného vkusu a tvorivého talentu je jeho verzia videa ku skladbe 'La Ritournelle' od francúzskeho speváka Sebastiena Telliera.


Sebastien Tellier - La ritournelle (Mr. Oizo version)

V posledných týždňoch bolo zverejnených viacero zaujímavých mien, ktoré vystúpia na 12. ročníku najväčšieho hudobného festivalu na Slovensku. Priaznivci drum'n'bassu sa môžu tešiť na austrálsku formáciu Pendulum a fajnšmekri si určite pochutia aj na vystúpení Matthewa Herbert Big Bandu, ktorý predstaví progresívnu elektroniku naživo. V lineupe včera pribudla uletená francúzska dvojica Miss Kittin & The Hacker, ktorá roztancuje návštevníkov festivalu vo vlnách electra a techna. Jedinečný český projekt Midi Lidi predstaví v Trenčíne svoj experimentálny pohľad na tanečnú hudbu.

Britskú tanečnú a urban scénu budú na Pohode reprezentovať breakbeatoví Audiobullys a najmä Mike Skinner alias The Streets so svojím originálnym soundom na pomedzí alternatívneho hip-hopu a uk garage. Jamajské rytmy prinesie na Pohodu zoskupenie Tosh meets Marley, ktorej hudobníci sprevádzali na koncertoch dve najväčšie legendy reggae - Boba Marleyho a Petera Tosha. O niečo súčasnejší zvuk Jamajky predstaví v Trenčíne "prvá dáma dancehallu" Lady Saw.

Africkou exotikou Pohodu tento rok spestria Seun Kuti & Egypt 80, ktorí potešia každého milovníka afrobeatu, a formácia Tinariwen nás zahreje svojím "púštnym" blues priamo zo Sahary. Na festival sa po roku opäť vráti Lou Rhodes, tentokrát aj s celou svojou kapelou. Priaznivcov alternatívnej ostrovnej scény prídu uspokojiť britský hudobník Paul Steel, írska kapela Bell X1 a ich krajanka, speváčka Camille O'Sullivan.

Po zahrnutí mien, o ktorých sme informovali už v predchádzajúcom článku o festivale (Fatboy Slim na Pohode?), teda zatiaľ môžu byť spokojní najmä priaznivci elektroniky a world music. Vypočujú organizatóri hlasy volajúce po "gitarovkách" a hip-hope? Nechajme sa prekvapiť... Viac info o programe nájdete na stránke festivalu Pohodafestival.sk.

Zdroj: Pohodafestival.sk, Myspace.com/oizo3000, wikipedia.org

Páčil sa ti článok? Daj mu hlas na pošli na vybrali.sme.sk