Bratislava je momentálne dočasným pôsobiskom vynikajúceho amerického jazzového gitaristu Philippa Lavoipierra, ktorý v tomto čase spolupracuje a vystupuje s jedným z najuznávanejších jazzových klavíristov na Slovensku Pavlom Bodnárom. Spolu s ďalšími predstaviteľmi slovenskej jazzovej scény sa predstavia už dnes 28. marca na koncerte v reštaurácii a kaviarni Steam & Coffee v budove "obrátenej pyramídy" Slovenského rozhlasu.

Philippe Lavoipierre napriek francúzskemu menu (ktoré má korene niekoľko generácií dozadu vo francúzsky hovoriacej Afrike), pochádza z USA. Dlhoročne však pôsobil v Brazílii a aj v súčasnosti sa pohybuje skôr medzi Brazíliou a Európou. Práve juhoamerická kultúra ovplyvnila jeho gitarové umenie. Primárne sa venuje jazzu, ale je mu blízky aj blues, funky ale najmä brazílska hudba - bossa nova.

Pierre má za sebou štúdiá v San Franciscu a v hudobnom inštitúte v Los Angeles, spolupracoval s takými menami ako sú Steve Khan, Gene Bertoncini, Bruce Forman, a ďalší. Zúčastnil sa hudobných workshopov s Tuck Andress, Leni Stern, Mike Stern, and Pat Martino. Medzi jeho najdôležitejších hudobných učiteľov patria gitarista Davis Ramey a skladateľ William Allaudin Mathieu, autor početných hudobných kníh.

Philippe strávil veľa času hraním na výletných lodiach, čo mu umožnilo cestovanie a spoznávanie nových ľudí. Medzi nimi spoznal aj skvelého klavíristu Pavla Bodnára zo Slovenska, s ktorým sa predstaví už tento piatok v Bratislave na koncerte, ktorý bude pre mnohých hudobnou lahôdkou.

Ďalší mimoriadny jazzový koncert v Steam & Coffee v budove Slovenského Rozhlasu sa uskutoční budúci piatok 4. apríla 2008, kedy sa predstaví legendárny klavírista Gabriel Jonáš, spolu s kontrabasistom Jurajom Kalászom a špeciálnym zahraničným hosťom na bicie.

Steam & Coffee - budova SRo
28. marec 2008, 19.00

Philippe Laoipierre - gitara
Pavol Bodnár - klavír
Jozef Brisuda - kontrabas
Jozef Dome - bicie
Pavol Ruček - saxofón

Informácie pre Hudba.sk poskytla Kamila Trávničková z Agentúry Camille.