Spoločnosť Ergon Art a Kultúrne zariadenia Petržalky pozývajú na 4. ročník medzinárodného hudobného festivalu Bratislavská komorná gitara 2008. Festival sa bude konať v dňoch 10.– 13. apríla 2008 v priestoroch CC Centra na Jiráskovej ulici a Domu kultúry Zrkadlový háj na Rovniankovej ulici v Bratislave – Petržalke.

Gitara je fenomén doby, je jedným z najobľúbenejších nástrojov, využíva sa takmer vo všetkých hudobných žánroch. Do povedomia milovníkov klasickej hudby sa však zapísala najmä ako sólový nástroj a mnohí ani netušia, v akých zaujímavých nástrojových kombináciách sa môže uplatniť. Festival Bratislavská komorná gitara má preto ambíciu nielen rozvíjať takmer zabudnutú bratislavskú tradíciu komorného muzicírovania, ale aj predstaviť gitaru v rozličných, aj netradičných zoskupeniach a v rôznych žánroch.

Od klasickej hudby cez džez až po latinsko-americké ethno, vždy v excelentnej zvukovej podobe. Nabité sály predchádzajúcich ročníkov sú dôkazom nápaditého výberu, veľkej podpory a záujmu poslucháčov, ale aj očakávania, že i tento rok dramaturgia pripravila pre náročných poslucháčov zaujímavé programy a skvelých hudobníkov.

Tento rok privítame umelcov zo Španielska, Grécka, Brazílie, Maďarska, Českej republiky a Slovenska. Sú to vynikajúci interpreti, víťazi mnohých súťaží s bohatými medzinárodnými skúsenosťami.

Program:

10. apríl 2008, 19.00
CC Centrum, Jiráskova 3, Bratislava – Petržalka
Duo Melis
Susana Prieto – gitara (Španielsko)
Alexis Muzurakis - gitara (Grécko)

11. apríl 2008, 19.00
DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3, Bratislava - Petržalka
Botos Trio - džezové trio (Maďarsko)
József Botos – gitara
Endre Hoffmann – bicie
Julius Darvas – kontrabas

12. apríl 2008, 19.00
CC Centrum, Jiráskova 3, Bratislava - Petržalka
Od Francúzska po Balkán
Věra Binarová - viola (Česká republika)
Ivica Gabrišová Encingerová - flauta (Slovensko)
Miriam Rodriguez Brüllová - gitara (Slovensko)
Michal Sťahel - violončelo (Slovensko)
Terézia Balážová - gitara (Slovensko)

13. apríl 2008, 19.00
DK Zrkadlový háj, Rovniankova 3, Bratislava - Petržalka
Mundo Urbano
Luis Leite - gitara (Brazília)
Luis Ribeiro - perkusie (Brazília)

Súčasťou festivalu je aj seminár a majstrovské kurzy, na ktoré srdečne pozývame všetkých gitaristov. Viac informácií nájdete na stránke festivalu www.bratislavafestival.sk.

Zdroj: KZP