Jarné džezáky sú už o týždeň tu! Večer plný skvelých koncertov džezových hviezd si budú môcť vychutnať fanúšikovia budúci víkend v Žiline (11. apríla), Košiciach (12. apríla) a v Bratislave (13. apríla).

Ako pre Hudba.sk prezradila Silvia Turnerová, hlavnou hviezdou festivalu je Rhonda Smith, ktorá patrí medzi najlepších a najuznávanejších basgitaristov sveta, spolu s kapelou Karma Deuce. Táto zostava na čele s charizmatickou rodáčkou z Montrealu reprezentuje poctivú čiernu hudbu, ktorá je kombináciou jazzu, funku a rocku.

So skupinou Merlin Factor bubeníka Jima Hillmana získala Rhonda už v roku 1995 cenu Juno (kanadská obdoba Grammy) za najlepšiu jazzovú nahrávku. Rhonda Smith sa stala súčasťou reorganizujúcej sa New Power Generation, teda dvornou basgitaristkou funkového kráľa Prince-a. Práca s takouto legendou je síce viac než plný úväzok, no Rhonda za desať rokov stihla ešte viac - objavila sa v skupinách George Clintona, Chaka Khan, Justina Timberlakea, Beyoncé, či Erykah Badu.

Hra na basové gitary rôznych velkostí s rôznym počtom strún však nie je jej jedinou devízou. Kompozičný a spevácky talent predviedla na svojich dvoch autorských albumoch 'Intellipop' (2002) a 'RS2' (2006). Rhonda na nich nekopíruje Princeove stopy - jej hudba je iná, ovplyvnená predovšetkým smooth jazzom a elektrizujúcim funkrockom.


Rhonda Smith & Karma Deuce: "Grind"

Ďalším zahraničným hosťom bude brazílska speváčka Lygia Campos so skupinou. V jej repertoári nájdeme veľkú rôznorodosť, pretože obsahuje skladby s prvkami bossanovy či brazílsko-arabsko-africkými melódiami.

Slovensko bude mať na festivale dvoch zástupcov. Ako prvé vystúpi trio v zostave Marián Čekovský, Emil Frátrik a Henry Tóth. Slovenským bonbónikom večera bude jednoznačne koncert Petra Lipu a jeho hostí, ktorými sú Ruggero Robin a Mino Cinelu, ktorí pravidelne koncertujú so špičkou svetovej hudobnej scény.

Bratislavské Jazzové Dni Slovenská Sporiteľňa Jar 2008 sa uskutočnia 11. apríla v Žiline, 12. apríla v Košiciach a 13. apríla v Bratislave.

Festival ukončia organizátori bonusom, ktorým bude samostatný koncert Richarda Bonu.

Viac informácií na www.bjd.sk

Peter Lehotský
Foto: www.bjd.sk