Francúzsko-japonská skupina Volapük, na čele s bubeníkom Guigou Chenevierom a japonskou huslistkou a speváčkou Takumi Fukushimou, patrí nepochybne k tomu najoriginálnejšiemu, čo sa dá na súčasnej francúzskej alternatívnej scéne počuť. Strhujúca hudba, v ktorej sa miešajú vplyvy ľudovej hudby rôznych krajín, zároveň z nej cítiť jazz i súčasnú vážnu hudbu a hudobnú avantgardu. Začiatkom budúceho týždňa sa predstavia v Bratislave a v Žiline.

V pondelok 7. apríla sa predstavia spoločne so slovenským projektom Longital v bratislavskom Dome kultúry Zrkadlový háj. Ich živelné, originálne a osobité vystúpenie si budú môcť v rámci obľúbenej série Kofola Sessions vychutnať i návštevníci kultúrneho priestoru Stanica Žilina-Záriečie v utorok 8. apríla o 20.00 (vstupenky za zvýhodnenú predpredajovú cenu je možné rezervovať si mailom na rezervacie@stanica.sk alebo telefonicky na čísle 041 56 23 564).

Volapük (alebo svetová reč) je názvom umelého jazyka, čo je pekná metafora pre hudbu, ktorú toto zoskupenie ostrieľaných hudobníkov produkuje. Podobne ako tento originálny jazyk, postavený na koreňoch jazykov najrôznejších národov, znie aj hudba skupiny Volapük. Čerpá z veľkého množstva euroázijských folklórnych tradícií, od Španielska cez Balkán po Mongolsko, miešajúc ich všetky do úžasného mixu rytmov, hudby a humoru.

Skupina Volapük hrá skladby, v ktorých se prelína ľudová hudba, freejazz, avantgardný rock, elegantná komorná hudba, cirkusový pochod a melódie orientu. Zložité, dôkladne vymodelované pulzujúce rytmy sú hrané so strhujúcou energiou, kontrastujúcou s mimoriadnym zmyslom pre ľahkosť a jemnosť.

Zakladateľom skupiny Volapük je renomovaný francúzsky bubeník a perkusionista Guigou Chenevier. V 70-tych rokoch založil kultovú skupinu Etron Fou Leloublan, ktorá bola súčasťou hnutia Rock in Opposition – punkovo založenom hudobnom dobrodružstve, ktoré vzniklo ako reakcia na prekomplikovanosť progresívnej rockovej hudby. V istom zmysle sa dá povedať, že Volapük je pokračovaním myšlienky tohto hnutia. Na druhej strane sa posunuli smerom k modernej vážnej hudbe minimalistickej školy, úplne sa oslobodzujúc od používania akýchkoľvek elektrických nástrojov.

Skupina Volapük vznikla v roku 1993 na festivale Grenoble Jazz. Zo začiatku boli triom v zložení Michel Mandel - basklarinet, klarinet a taragot, Guillaume Saurel - violončelo a Guigou Chenevier – bicie a perkusie. V súčasnosti vystupujú ako kvarteto, trojicu doplnila Takumi Fukushima – husle a spev (predtým hrala napríklad v japonskej skupine After Dinner alebo v projekte Vladimíra Václavka Rale) a Emmanuel Gilot starajúci sa o zvuk.

Doteraz vydali päť albumov: Le Feu Du Tigre (1997), Slang (1997), PükaPok (Live album, 2000), Polyglöt (2000) a Where Is Tamashii? (2003). Okrem koncertov v kluboch a na festivaloch po celej Európe hrali aj v Argentíne, na Novom Zélande alebo v Uzbekistane.

V Bratislave sa Volapük predstavia spoločne so slovenskou alternatívnou stálicou Longital. Okrem koncertu dávame v súvislosti s touto kapelou do pozornosti aj dve súťaže. Prvá z nich prebieha na Hudba.sk a môžete v nej získať vstup na koncert a CD Longital. Súťažiť môžete do zajtra, teda piatka 4. apríla, do 12.00.

Druhá súťaž je určená pre hudobníkov a producentov. Ide o súťaž o najlepšie remixy ľubovoľnej alebo aj viacerých z ich štyroch skladieb z albumu Longital - 'Výprava'. Súťaž potrvá do 1. mája a porotcami sú Shina, Dano Salontay a biely tiger (upozorňujem, že toto mačiatko nie je správnou odpoveďou našej súťaže o vstupy a CD Longital). Najlepšie remixy sa objavia na remixovom EP skupiny Longital, budú vysielané v Rádiu_FM a autori získajú v predstihu nový album, ktorý vyjde 15. októbra. Bližšie info o remixovej súťaži ako i "remix packy" na stiahnutie nájdete na stránke Longital.sk.

Zdroj: Stanica.sk, Longital.sk