Súdny lekár vo Veľkej Británii vyvolal vlnu odporu po tom, ako za príčinu samovraždy 13-ročnej Hannah Bond z Kentu označil hudobný štýl "emo". Roger Sykes, ktorý túto svoju domnienku oficiálne vyriekol, pritom konkrétne spomenul kapelu My Chemical Romance, ktorej fanúšikovia v diskusii na stránke najčítanejšieho britského hudobného magazínu NME reagovali množstvom nesúhlasných komentárov.

V stredu 7. mája bol zverejnený verdikt koronera (súdneho lekára špecializovaného na obhliadku mŕtvol) Rogera Sykesa, ktorý dal obesenie sa Hannah Bondovej do súvislosti s faktom, že bola vášnivou fanynkou súčasnej novej vlny štýlu emo. Podľa jeho zistení dievča pred smrťou so svojími kamarátmi hovorilo o "pôvabe samovraždy" a zároveň bolo posadnuté kapelou My Chemical Romance. Navyše malo na svojej webovej stránke kreslený obrázok "emo dievčaťa s krvavými rukami".

Otec dievčaťa Ray Bond poskytol koronerovi informáciu o tom, že istý čas pred samovraždou si Hannah úmyselne fyzicky ublížila a rodičom to vysvetlila ako "ceremóniu nevyhnutnú pre to, aby sa mohla stať emo". Jej náklonnosť tejto subkultúre potvrdila aj matka Heather Bond, ktorá povedala: "Navštevovala webové stránky, na ktorých boli zobrazené obesené ružové medvedíky. Hovorila, že emo je móda a myslela som si, že je to normálne. Hannah bola normálnym dievčaťom. Mala množstvo priateľov. Niekedy bola trochu náladová, ale myslela som si, že to súvisí s jej vekom."

Na základe zistení a výpovedí usúdil koroner Sykes, že príčinou jej smrti je emo a žáner verejne kritizoval slovami: "Emo so sebou prináša skreslené myšlienky o smrti a spáju ju s pôvabom, čo považujem za nesprávne." Nie tak dávno sa stal podobný prípad aj v susedných Čechách, kde spáchala samovraždu 16-ročná Veronika z Jihlavy a médiá jej smrť taktiež spojili s "módnou vlnou" štýlu emo.

Vyhlásenie Rogera Sykesa samozrejme vyvolalo vlnu nevôle medzi britskými fanúšikmi, ktorí zanechali pod článkom na Nme.com množstvo reakcií. "Moja sústrasť patrí rodine, ale nikto nezíska samovražedné sklony len preto, že počúva emo hudbu, vždy sú tam hlbšie dôvody a súvislosti." - myslí si jeden z fanúšikov, kým ďalší vo svojom komentári na obranu samotnej obvinenej kapely dodáva: "My Chemical Romance ani nie sú veľmi emo ak mám byť úprimný, ich posledný album má toho dosť veľa o nádeji - napr. 'Welcome To The Black Parade' a 'Famous Last Words'. Sám počúvam emo hudbu, nerobí ma to smutným ani nič také."

"Myšlienka samovraždy bola veľakrát spojená s pôvabom, dokonca aj v mnohých filmoch, ale zrejme je ľahšie obviniť niekoho, kto už bol obvinený aj v minulosti (štýl emo). Počúvam My Chem, rovnako ako mnohí moji priatelia, a sme šťastní ľudia so šťastnými životmi." - uvádza v reakcii ďalší z fanúšikov, kým ďalší uvažuje nad tým, že Hannah možno nesprávne pochopila texty skladieb: "Nemyslím si, že MCR boli dôvodom jej smrti, ale naozaj si myslíte, že 13-ročné dievča môže úplne rozumieť niektorým ich textom? Myslím, že určite musela mať hlbšie dôvody na svoj čin, ale zlé pochopenie niektorých textov tomu asi príliš nepomohlo."

Hudba.sk medzi emo a ne-emo rozdiel nerobí, aj tak je to v hudbe, ako žáner, len novinármi vytvorená škatuľka pre emóciami nabitý rock a punk. Navyše mnohí umelci sa tomuto označeniu priam vyhýbajú. Možno však emo ako subkultúra, móda či dokonca kult naozaj zašlo priďaleko... Čo si myslíte vy?

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org
Obrázok: Superpimper.com
Foto: Mychemicalromance.com